Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, "Son 4 yılda 15 yaş üzeri nüfusta sigara kullananların sayısı yaklaşık 3 buçuk milyon azaldı" dedi.
Sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna işaret eden Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, "Birey karar verdiğinde bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerle bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. Her şey kişinin karar vermesiyle başlar ama iç çatışmaları yüzünden bu kararı olabildiğince erteler, sonunda kişi bırakma gününe dek düşünmeme eğiliminde olur" diye konuştu.
HER 3 KİŞİDEN 1'İ TÜTÜN BAĞIMLISI
Dünyada yaşı 15'in üzerinde olan 1,2 milyar kişinin yani her üç erişkinden birisinin tütün bağımlısı olduğuna değinen Okur, bu kişilerin yüzde 80'inin orta ve gelişmekte olan ülkelerde olduğunu belirterek, "Türkiye küresel yetişkin tütün araştırması sonuçlarına göre 2008 yılında yüzde 31,2 olan ülke genelindeki sigara kullanma oranı 2012 yılında yüzde 27'ye düşmüştür. Yani son dört yılda 15 yaş üzeri nüfusta sigara kullananların sayısı yaklaşık 3 buçuk milyon azalmıştır. Bu oran özellikle halkın sağlığını korumakla görevli sağlık personelleri arasında daha dramatik şekilde kendini göstermiştir. Amacımız çocuk ve gençlerin bu maddeyi hiç denememelerini sağlamaktır. Bunun içinde ülkemizde sigara bırakma oranının artması gençlerin sigara ve tütün ürünleri içmenin normal bir davranış olmadığını benimsemeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.
"700 MİLYON ÇOCUK DUMANA MARUZ KALIYOR"
Tehlikenin sadece sigara içicileri ile sınırlı olmadığının altını çizen Okur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre 700 milyon çocuk, yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Sigara dumanı içinde siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum ve aseton gibi 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu dumana maruz kalmanın güvenli bir eşik düzeyi yoktur. Çocukların, hamile bayanların ve diğer içmeyenlerin soluduğu sigara dumanındaki bu maddelerin en az 81'nin kanser yapıcı ve zehirli olduğu bilinmektedir. Tıbbi ve bilimsel araştırmalar pasif içiciliğin kalp krizi, akciğer kanseri, astım krizi, çocuklarda solunum yolu hastalıkları, ani bebek ölümleri ve akciğer yetmezliği gibi ölümcül hastalıklara yakalanma tehlikesini artırdığını göstermektedir"
Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasanın önemli bir aşama olduğuna dikkat çeken Okur, oluşan dumansız hava sahalarının sigarayı bırakmak için önemli bir motivasyon olduğunu kaydetti. Okur, sigarayı bırakmayan isteyenleri Sağlık Bakanlığı Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı ile Aydın'daki Sigarayı Bırakma Poliklinikleri olan Aydın Merkez Toplum Sağlığı KETEM, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi, Nazilli Devlet Hastanesi, Nazilli Verem Savaş Dispanseri, Kuşadası Devlet Hastanesi ve Didim Devlet Hastanesi'ne müracaat etmelerini istedi.
(MB-İK)

12.02.2013 09:47:49 TSI

Editör: Wan Haber