Türkiye Tarım Platformu kapsamına Antalya'da düzenlenen ve dün sona eren 3. Tarım Hayvancılık ve Tedarik İkili Görüşmeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Nihat Çelik, birlik olarak 80 ilde teşkilatlandıklarını belirtti. Ülkenin köyünden mezrasına kadar 200 bin aktif üyesi bulunan bir birlik olduklarını, aileleri ile birlikte düşünüldüğünde ise 2 milyon insana iş gücü ve geçim kaynağı sağlandığını söyledi. Koyunculuğun, Türk ulusunun tarihi boyunca uğraştığı en önemli hayvan yetiştiriciliği dallarından biri olduğunun altını çizen Çelik, koyun yetiştiriciliği, et üretimi, süt ve süt ürünleri, yün ve deri üretimi açısından ülke ekonomisinde önemli yer tuttuğunu anlatan Çelik, “İhtiyaç duyulduğunda köylü için koyunculuk kasadır, en yakınındaki bankadır. Koyun ve keçi yetiştiriciliği; köyden kente göçün önlenmesinin çaresidir, işsizliğin bir çözüm yoludur. Ekonomik krizde fevkalade önem taşıyan bir unsurdur. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan halkımızın yaşamsal unsurudur. 2006 yılında kurulan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliğimiz sancılı bir kuruluş süreci geçirmiştir. Ancak, 2012 yılından itibaren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın değerli katkılarıyla bir bütünleşme ve hızlı bir gelişme sürecine girmiştir. 2012 yılı Nisan ayında yapılan genel kurulda, seçilen yönetim kurulumuz; çok kısa bir sürede; 2006 yılından beri oluşan idari boşluğu, kaybolan birlik ve bütünlüğü sağlamak yönünde ciddi adımlar atılmıştır. Ön soy kütüğü ve soy kütüğü çalışmaları için Bakanlık ile protokol hazırlanması ve tüm Türkiye genelinde çalışmaların başlanması konusunda alt yapı çalışmalarımız devam etmektedir. Yetiştirici birlikleri ülkemizin vazgeçilmezi konumuna gelmek zorundadır.


Bu birliklerin kurulması Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde olmuştur. Bu birliklerin gelişimi de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ve bizlerin gayretli çalışmaları ile mümkün olacaktır” dedi.

ÜLKEMİZDE DAMIZLIK ÜRETİM TESİSLERİ KURULMALIDIR
Merkez birliği olarak, damızlık koyun keçi yetiştiricilerini ülkenin tarihinde olan yerini, öncü pozisyonuna ulaşması için gereğini yapmaya hazır olduklarının da ifade eden Çelik şunları söyledi.


“Koyunculuğun tarihteki yerini biliyoruz, Koyunculuğun ülke ekonomisindeki yerini de biliyoruz. Ama son yıllarda köylerde ve meralarda görmeyi unuttuğumuz; Karaman’ın, Merinos’un, Karacabey’in, Karakaş’ın, Akkaraman’ın, Morkaraman’ın, Kıvırcığın, Sakız’ın sürü, sürü arazide yayılışını ve bunların güzel seslerini yeniden göreceğimiz ve duyacağımız günlerin yakın olduğunu bilmenizi istiyorum. Bu işe en büyük katkıyı da Sayın Bakanımızın sağlayacağına inanıyoruz. Beklentimiz koyun-keçi yetiştiricilerine uygulanan desteklerin artırılmasıdır. Biz de bu konularda üzerimize düşen katkıları yapmaya hazırız. Bu konuda yapılacak her türlü işbirliğini yapacağımızdan da kimsenin şüphesi olmasın. Bunların yanı sıra, hayvancılığın geliştirilmesi için, damızlık üretimi için bu amaca yönelik damızlık koyun keçi yetiştirici birliklerin teşvik edici ve güçlendirici önlemler alınmalıdır. Birlik üyelerinin ürettikleri damızlık materyal için ayrıca teşvik verilmelidir. Damızlık üretimi için ihtiyaç duyulan bilimsel, teknolojik ve biyoteknolojik çalışmalar öncelikle desteklenmeli, ülke çapında yaygınlaştırılmalı, bu amaçla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşları ile üniversiteler ve damızlık koyun, keçi yetiştiricileri birlikleri arasında ortak çalışmalara önem verilmelidir. Projelerde görev alan kamu görevlilerini projede çalışma sürekliliği sağlanmalıdır. Ülkemizin çok acil ihtiyacı olan belli sayıdaki damızlık ihtiyaçlarını karşılaması için damızlık üretim tesisleri kurulmalıdır. Damızlık materyal seçimlerinde uzmanlara görev verilmelidir. Damızlık ithali yapılacaksa mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin kontrolünde il birlikleri veya özel sektör tarafından yapılmalıdır. Hayvanlar için sigorta zorunluluğu getirilmeli ve damızlık değerin takdirinde standart uygulama başlatılmalıdır. Üretim programı yapılmadan damızlık hayvan getirilmesine müsaade edilmemelidir."

TÜRKİYE KOYUN KEÇİ SAYISI BAKIMINDAN DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜLKELERİNDEN BİRİ 
Ülke hayvancılığın sorunlarının çözülmesi, kalkındırılması ve bu işten kazancını sağlayan özellikle küçük çiftçileri daha fazla fakirliğe itilmeden korunması için sorunların çözümüne yönelik eylemlerin en kısa sürede hayata geçirilmesi büyük önem taşıdığını ifade eden Çelik "Koyun ve keçi yetiştiriciliğine yapılacak desteklemeler, tarım sanayisinde olumlu olarak etkileyeceği göz ardı edilmemelidir. Türkiye’de küçükbaş hayvancılığın gelişmesinin; köyden kente yaşanan göçün önlenmesi bu sektörde faaliyet gösteren hane halkı gelir ve refahının artması açısından da büyük önem taşıdığı bilinmelidir. Bizler Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak, bu amaçla Türkiye’de tarım ve hayvancılıkla faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine hazırız. Ülkemizin koyun keçi sayısı bakımından halen dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu biliyor, daha üst sıralara ulaşmasını hedefliyoruz" diye belirtti.

Editör: Wan Haber