Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu, Türkiye genelinde yılda yaklaşık 16 bin kişinin verem hastalığına yakalandığını söyledi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu, 06-12 Ocak tarihleri arası 66. Verem Eğitim ve propaganda Haftası nedeniyle yaptığı yazılı bir açıklama yaptı. Dünya nüfusunun üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu kaydeden Ayanoğlu, bu insanların yüzde 10'nun hayatlarının bir döneminde mutlaka verem hastalığına yakalandığını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün "Küresel Tüberküloz 2012 Raporu"na göre; dünya genelinde tüberküloz hastalığına yakalanma ve hastalıktan ölüm oranlarının azaldığını da belirten Dr. Hakan Ayanoğlu, "2011 yılında 8,7 milyon yeni vaka ve 1,4 milyon TBC den ölüm olduğu bildirilmiştir" dedi.
Türkiye'de 2011 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam TBC vaka sayısının 15 bin 679 olduğunu da bildiren Dr. Hakan Ayanoğlu, "Türkiye'de yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. Verem'in etkeni "Mycobacterium tuberculosis"basilidir. Basilin kaynağı tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Basil hava yoluyla bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun, solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık büyük oranda azalır.Vücut direncini düşüren hastalıklar ve etkenlerden sonra verem hastalığı gelişebilir. Hastalık, klinik bulguların ortaya çıktığı bir durumdur. Belirtileri halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, öksürük, balgam, kan tükürme, nefes darlığı gibi bulgulardır. 2-3 haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir" dedi.
Verem hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları dispanserlerde ücretsiz muayene edildiğini de hatırlatan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu, "Koruyucu ilaç tedavisi tek ilaçla ve 6 ay süreyle verilir.BCG aşısı özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Verem Savaşı Dispanserleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır" dedi.
(KY-İK)

05.01.2013 13:06:18 TSI

Editör: Wan Haber