Çanakkale Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Avukat Kaan Tonka, "Sokakta adam yaralamanın cezası 4 ay, gösteri yürüyüşü yapmanın cezası 1 buçuk yıl. Bu hiç adil değil" dedi.
Çanakkale Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası dolayısıyla yapılan Açıklamada, "Yerküremizde halen insan hakları ihlalleri devam etmektedir. Irkçılık, açlık, gelir dağılımı dengesizlikleri, hoşgörüsüzlük, çoğulcu demokrasi anlayışının yerleşmemesi gibi sorunlar halen dünyamızı kemirmektedir. 1,5 milyon Azerbaycan Türkü'nün ülkelerinin işgali sebebiyle sürgünde yaşaması, Ahıska Türkleri'nin dünyanın 10 ülkesinde devam eden sürgünleri, üzücü ve çözülemeyen sorunlardır. Silaha dayanan her türlü hak arayışı, insan haklarının ihlalidir" denildi.
Komisyon üyesi Avukat Kaan Tonka da, Çanakkale'de insan hakları ihlalleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. "Torba yasa" öncesinde cezaevlerinde kapasitenin çok üzerinde insan bulunduğunu, ancak yasadan sonra bu durumun düzelmeye başladığını belirten Tonka, "Çanakkale'de cezaevi konusunun dışında insan kaçakçılığı da çok önemli bir insan hakları ihlali. Çanakkale bu anlamda bir geçiş noktası. Burası kadar Edirne, Kırklareli ve sınır kapısı olan şehirlerde de bu ihlal çok fazla" dedi.

"GÖSTERİ KANUNU'NA MUHALEFETE 1,5 YIL HAPİS CEZASI"
İnsanların doğarken kazandığı tüm hakların 'insan hakları' olduğuna dikkat çeken Tonka, "Günümüzde sosyal ve ekonomik sorunlar çok fazla. Ama genelde sosyal sorunlara hukuki çözüm üretiliyor. Bu çok sağlıklı değil. Bir şeyi yasaklamak en kolayı. Ama bu sorunu çözmüyor. Sosyal sorunlara sosyal çözüm üretmek gerekiyor. Ekonomik sorunlara da ekonomik çözümler lazım. Örneğin 1984 yılında kabul edilen Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası hala yürürlükte. Sokakta rastladığınız bir adamı dövseniz, alacağınız ceza 4 ay. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçunun cezası 1 buçuk yıldan başlıyor. Bu hiç mantıklı değil. Bu yasa ihtiyacı karşılamıyor" diye konuştu.
(GD-CC-Y)

10.12.2012 16:24:24 TSI

Editör: Wan Haber