Araştırma kapsamına giren 10 ve daha fazla iş gücü istihdamı sağlayan 129 Bin 65 iş yerinin gezildiğini belirten Nusret Yazıcı, bu sayede iş piyasasında en fazla gerekli olan mesleklerin belirlendiğini söyledi. 2014 senesinin ilk 6 ayını kapsayan bu araştırma işgücü piyasası verilerinin toplandığı araştırmaya göre iş sahiplerinin aradığı niteliklere sahip çalışan bulamadığını ifade eden İŞ-KUR Genel Müdür Yazıcı, çalışan bulmada en çok sıkıntı çıkan meslekler içinde sırasıyla tekstil sektörü çalışanlarından olan makineciler, satış danışmanlığı, beden işçisi, garson, kaynakçı, şoför, mobilyacı, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi ve muhasebecilerin bulunduğunu ifade etti.

 

isveren-en-cok-makineci-aradi-h1416225627.jpg

 

Yapılan çalışma sonucu Türkiye genelinde 2094 farklı işte 198 Bin 582 kişilik açık istihdam yeri olduğunun saptandığını belirten Yazıcı şunları söyledi;

 

"Her 5 işverenden birinin açık işi var. İmalat sektöründeki işyerlerinin yüzde 29'unun, insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründeki işyerlerinin yüzde 28'inin, konaklama ve yiyecek hizmet faaliyetleri sektöründeki işyerlerinin ise yüzde 27'sinin açık işi bulunmaktadır. Eleman temininde güçlük çektiğini belirten işverenlerin buna sebep olarak ilgili meslekte aradığı düzeyde niteliğe ve beceriye sahip eleman bulunamamasını gösteriyor. Biz İŞKUR olarak bu mesleklerde eleman bulamayan tüm işverenlerimizi Kurumumuza bekliyoruz. Gerek mesleki eğitim kurslarımız gerekse de işbaşı eğitim programlarımızla bu açığı kapatmaya hazırız."

Editör: Wan Haber