Düzenli egzersiz yaşam kalitesini arttırıyor, immun sistemi (hastalıklardan koruyan savunma sistemi) ve beyin fonksiyonlarını güçlendiriyor. Düzenli egzersiz yapanların uykuları daha düzenli, belleği daha kuvvetli olurken bu kişilerde demans (bunama) görülme oranı azalıyor.
Akıllı egzersiz, aletli spor sakatlanmalarının önüne geçerek, 65 yaş üstü kişilere de spor imkanı sunuyor. Nişantaşı Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Güneş Yavuzer, akıllı egzersizin, kişinin yaşına, kas gücü, dayanıklılığı ve esnekliğine göre planlanmış egzersiz olduğunu belirtti. Akıllı egzersiz aletlerinin kişinin kas gücünü ölçebildiğini belirten Prof. Dr. Yavuzer, güçsüz olan bölgenin ne kadar çalıştırılacağına böylelikle karar verebildiklerini vurguladı.
Eski bir bel fıtığı hastası olan Plastik Cerrahı Prof. Dr. Atilla Oymak, "80 yaşındayım, ikinci bel fıtığı ameliyatımı olmaktan fizik tedavi sayesinde kurtuldum. Buraya geldiğimde bu aletlerin hepsiyle uzmanların tespit ettiği nispette çalışıyorum. Bana özel hazırlanmış bir kart var, bu aletlere kartımı taktığımda hangi egzersizi kaç kez yapacağım önüme geliyor. Kart, bu egzersizi 20 kez yapacaksın diyor, belirli bir süre sonra 22'ye ayarlanıyor. Böylelikle bilinçli ve kontrollü bir şekilde egzersiz yapabiliyorum" dedi. Prof. Dr. Atilla Oymak, kendisi için egzersizin şart olduğunu ve hasta olduğu için spor yapmak zorunda olduğunu vurguladı.p gidiyorum" diyor.
Prof. Dr. Yavuzer, akıllı egzersiz aletleri ile artık 65 yaş üstü kişilerin de güvenle egzersiz yapabileceğini vurgulayarak, "Bilinçsiz yapılan egzersizler ile vücudunuza zarar verebilirsiniz. Akıllı egzersiz aletleri kişinin vücut ölçülerine göre ayarlanabilir ve yaralanma riskini azaltır. Kas gücü ve dayanıklılığının en düşük düzeyde olduğu kişilerde bile güvenle kullanılabilir. Egzersiz düzeyi kontrollü bir şekilde arttırılabilir" dedi.
Prof. Dr. Yavuzer, kişiye özel planlanmış düzenli yapılan egzersizin pek çok hastalıktan koruduğunu kaydetti.
(ÖK-ÖK-Y)

14.01.2013 12:54:01 TSI

Editör: Wan Haber