İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı İşgücü Piyasası Talep Araştırmasını tamamladık. Araştırma kapsamında 53 bin işyerini ziyaret ederek işgücü piyasasının röntgenini çekmiş olduk" dedi. 

 

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması konularında çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Türkiye genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile yapılan '2012 yılı II. Dönem İşgücü Piyasası Talep Araştırması'nı tamamladı. 2012 Yılı Eylül ve Ekim aylarında 81 ilde İşgücü Piyasası araştırmasını gerçekleştiren Kurum bu çalışmayla Türkiye'deki işgücünün yapısını, çalışanların mesleki dağılımını, işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan eğitim ve beceri durumlarını, 2013 yılında işgücü piyasasında beklenen değişimleri tespit etti. Türkiye'de bir çok açıdan bir ilki temsil eden İşgücü Piyasası Araştırma sonuçlarına değinen İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, ülke genelinde yaklaşık her 100 işyerinden 15'inde açık iş olduğunu ve 2012 yılı içerisinde her 100 işyerinden 20’sinde eleman temininde güçlük çekildiğini belirtti. Yazıcı, işverenlerce eleman temininde güçlük çekilmesinin nedenlerini, yüzde 54 oranında 'yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamaması', yüzde 27 oranında 'önerilen ücretin beğenilmemesi' ve yüzde 26 oranında 'çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi' olarak sıraladı.


"215 BİN AÇIK İŞ VAR"
Araştırma sonunda Türkiye'de açık iş oranını yüzde 3.3 olarak tespit ettiklerini belirten Yazıcı, "Türkiye'de 215 bin açık iş var. Ayrıca sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 6,1 ile inşaat sektöründe olduğunu tespit ettik" dedi.


Yapılan araştırma ile Türkiye'de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin, Beden İşçisi (Genel), Makineci (Dikiş), İnşaat Elemanı, Satış ve Pazarlama Elemanı Meslekleri, Güvenlik Görevlisi, Soğuk Demirci, Garson, Temizlik Görevlisi, Madenci, Mermer İşçisi, Çağrı Merkezi Görevlisi, Gaz Altı Kaynakçısı, Hemşire olduğu tespit edildi.


Yapılan araştırma ile 81 il için ayrı ayrı net istihdam değişim oranlarının hesaplandığını belirten Yazıcı, "İşgücü Piyasasının röntgenini çeken Kurumumuz, bu veriler doğrultusunda işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mesleki eğitim programlarını etkin ve kararlı bir şekilde uygulamaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber