Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Türkiye genelinde 15 bine yakın gönül elçilerinin olduğunu söyledi.
Gönül Elçileri Koruyucu Aile Programı Samsun'da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen "Gönül Elçileri" projesi ve koruyucu aile hizmetinin tanıtımı, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği konferans salonunda yapıldı. Tanıtım toplantısına Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Vali Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy'un yanı sıra, Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya, Başsavcı Ali Yeldan, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş ve eşi, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve eşleri, kamu kurumları yöneticileri ve eşleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Adnan İpekdal, "Samsunlu gönül elçisi adaylarımız diğer illerimizden çok daha şanslı. Çünkü Samsun'da gönül elçisi olarak çalışma yapabileceğimiz kuruluşlarımızın, birimlerimiz ve sosyal hizmet merkezlerimizin sayısı diğer illerden biraz daha fazladır. Sadece çocuk evi anlamında Samsun'da 32 tane birimimiz var. Atakum, Canik, İlkadım, Çarşamba ilçelerimizde çocuk evlerimiz var. Gönül elçileri projesi kapsamında bu çocuk evlerimizde komşuluk ilişkileri geliştirilebilir. Burada kalan çocuklarımızda koruyu aile bulunmasında ve olunmasında ciddi çalışmalar yürütülebilir" dedi.

"GÖNÜL ELÇİSİ SAYIMIZ 15 BİN'E YAKLAŞTI"
Gönül Elçileri projesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde gerçekleştirdiklerini belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, "Bu projenin sebebi toplumda gönüllük kavramına yönelik farkındalığın geliştirilmesi, insanların karşılıksız insana hizmet etmenin önemini kavramaları ve insani değerlerin yaşatılması amaçlanmıştır. Toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllülerin sayısını arttırmayı hedeflenmektedir. Çünkü ülkemizde hayır etmek için, hayırda yarışan, yardım etmek ve birine destek olmak için yarışan insanlarımız var. Ama biz yapmış olduğumuz incelemelerden nasıl yapacaklarını, ne sürede yapacaklarını, nereye başvurabileceklerini bilmediklerini de gözlemledik. Çok yardım etmek isteyen kardeşlerimiz ve vatandaşlarımız var. Üniversite öğrencilerinden emekli olmuş evinde oturanlara kadar destek vermek isteyen insanlarımız çok fazladır. İstatistiklere baktığımızda yabancı ülkelerde gönüllülerin sayısının her kurumda ve birimde oldukça fazla olduğunu, kurumlar özellikle insana hizmetle ilgili yapmış oldukları işlerde ve politikalarda gönüllülerden çokça yararlandıklarını gördük. Ülkemize gelindiğinde gönüllülerin sayısı az. Bunu incelediğimizde insanların çoğunlukla yol, yöntem ve nereye başvuracakları konusunda bir takım bilgilerin olmadığını gözlemledik. Buradan hareketle arkadaşlarımız bu projeyi detaylandırdılar. Şuana kadar ki gönül elçileri sayımız 15 bine yaklaşmış durumdadır" diye konuştu.

SAMSUN'DA 48 TANE KORUYUCU AİLE VAR
Devletin ihtiyacı olan çocuklara her türlü imkan sağladığını ifade eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Hedef özellikle ihtiyaç duyan kadınlarımıza, çocuklarımıza, engellilerimize ve yaşlılarımıza yönelik yürütülecek olan çalışmalarda sivil toplumunun insanlarımızın desteklerini ve katkılarını almaktır. Devlet ihtiyacı olan çocuklara her türlü imkanları sunuyor. Samsun'da evde bakım ücreti alan 9 bin 985 kişi yaklaşık 6.7 milyon TL her ay bu ailelere ödeme yapılıyor. Yaklaşık Samsun'da bu tür çocukları da dahil ettiğimizde 7.5 milyon TL her ay bu alanda ihtiyaç duyulan aileler yardım yapılarak onların sosyal yaşamlarını, hayatlarını sürdürebilecek imkanlar tanınıyor. Bu sosyal devlet olmanın önemli bir gereğiydi. Bugüne kadar da bazı eksikliklerle gelmişti ve son yıllarda özellikler bu alanda yürütülen çalışmalarla çok önemli mesafeler alındı. Gönül elçilerin ilk ayağı koruyucu ailedir. Samsun'da şuana kadar 48 tane koruyucu ailemiz var. Bu koruyucu ailelerde de 52 çocuğumuz bakımını sürdürüyor. Hedefimiz bu koruyucu aile sayısını biraz daha arttırmaktır" şeklinde konuştu.
(GKH-SLH-ÖZ-Y)

04.02.2013 17:34:32 TSI

Editör: Wan Haber