Bağımlıkta Erken Tanı Modeli, Kliniksel Özellikleri ve Faaliyetleri'ni kapsayan MATRA Projesi'nin kapanış sempozyumu yapıldı.
2010 yılında başlayan projenin kapanış sempozyumu Şehitkâmil Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Sempozyuma Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Jan Paul Dirkse, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, projede görev alan uzmanlar ile çok sayıda yetkili katıldı.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı işbirliği ile yürütülen, Gaziantep'te bölgesel bir bağımlılık tedavi modeli uygulanmasının amaçlandığı MATRA Projesi'ni Hollanda Dışişleri Bakanlığı finanse etti.
Hollanda'nın Nijmegen Belediyesi, Nijmegen Üniversitesi ile yine Hollanda da bu konuda yapılan çalışmalara önderlik etmiş olan TACTUS adlı kuruluş da eğitimci kurumlar olarak projeye destek verdi.
TACTUS firması ile Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü eş ortaklığında yürütülen projenin ortakları arasında; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, İş-Kur İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü de yer aldı.
Proje kapsamında Hollanda ve Gaziantep'te, çeşitli kurum ve kuruluşlarda konuyla ilgili görevli olan doktor, psikiyatris, psikolog, hemşire ve sosyal çalışmacıdan oluşan 19 medikal personele motivasyonel görüşmeler, yaşam tarzı, ilaç bağımlılığı, teşhis ve tedavi imkanları, toplum destekli yaklaşım, detoks ve yenilenme başlıklarından oluşan eğitimler verildi.
Sempozyumunda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Gaziantep bir sanayi, tarih ve kültür şehri olmasına rağmen 9 yıl öncesinde uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda ciddi sorunlar yaşıyordu. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü işbirliği sayesinde yürütülen çalışmalar neticesinde sorunu büyük ölçüde çözümleyerek bin ana, iki alt merkezden oluşan rehabilitasyon merkezlerimizde ülkemizde ve dünyada örnek teşkil eden çalışmalara imza atıyoruz" dedi.
"İki ülkede de madde bağımlılığının olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için ciddi çalışmalar yürütülmektedir" diyen Dr. Güzelbey, "Bağımlılıkla ilgili tedavi yöntemlerini öğrenmeye devam ediyoruz. Bu yüzden devam eden uluslararası işbirliklerimiz kapsamında Hollandalı uzmanların kat ettikleri yol ve deneyimleri bizim için büyük önem taşıyor. Deneyimleri farklı işbirliklerinin ve yeni düşüncelerin oluşmasına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
MATRA Yürütme Kurulu Üyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim de, Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın 677 bin 644 Euro bütçe ile finanse ettiği projenin, Hollanda'nın bugüne kadar desteklediği en yüksek rakamlı projeler arasında yer aldığını vurgulayarak konunun önemine dikkat çekti.
Hollanda'daki bağımlılıkla mücadele süreçlerinin Gaziantep'e uygulandığı metodoloji, Gaziantep Üniversitesi tarafından hazırlanan 2 kitapta toplandı.
(HD-MEF-Y)

18.12.2012 12:38:03 TSI

Editör: Wan Haber