Genel Seçim’de, 53 milyon 765.231 seçmen, 20 siyasi parti ve 165 bağımsız aday arasından tercihini yapacak. Sabah saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi saat 17.00’ye kadar devam edecek. Saat 17.00’de ise, sandıkların mühürleri sökülüp, oy sayımına geçilecek.

Oy verme işlemi başladı
Siyasi partilerin yürüttüğü iddialı kampanyalar nedeniyle seçime katılım oranının yüksek olması beklenirken, ilerleyen saatlerde sandık başlarında kuyruk olabileceğini düşünen seçmenler sabah erkenden sandık başlarında gitti. Bir çok seçmenin sandık kurullarının önünde, oy verme işleminin başlamasını kuyruk oluşturup beklediği gözlendi. Saat 08.00’e geldiğinde ise tüm yurt genelinde oy verme işlemi başladı. Oylarını kullanan seçmenler, çıkacak sonucun ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yurt dışında ve gümrük kapılarında oy kullanmanın dışında bugün ülke genelindeki 85 seçim çevresinde 172.685 sandıkta, kayıtlı 53 milyon 765.231 seçmenden büyük bölümünün oy kullanması ve katılım oranının yüksek olması bekleniyor.

Seçim nedeniyle başta sandıkların bulunduğu binaların çevreleri olmak üzere yurt genelinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Sandıklarda oy verme işlemi saat 17.00’de sona erecek ve ardından tasnife geçilecek ve ilk sonuçlar seçimin seyrini göstermeye başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sonuçları ve seçimi etkileyebilecek yayınların yapılmaması için koyduğu yasak saat 21.00’e kadar sürecek. Ancak Yüksek Seçim Kurulu seçimin seyrine göre bu yasağı daha erken sonlandırabilecek.
 

3-245.jpg

 

Oy vermek için neler gerekli? Nasıl oy kullanılacak?
Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtım işlemi 1 Haziran’da sona erdi. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.

Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak.

Seçmenler, YSK’nın ”www.ysk.gov.tr” internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Oy verme işlemi sırasında, YSK tarafından özel imal ettirilen ve “Türkiye Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan birleşik oy pusulası ile YSK tarafından hazırlanan filigranlı sarı renkli zarflar ve “Tercih” veya “Evet” mührü kullanılacak.

Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak durumda hazırlanacak.

Sandıkların, kapalı oy verme yerinin ve sandık kurulunun yerleştiği yer merkez olmak üzere yüz metre yarı çaplı alan sandık alanı olacak. Sandık alanına, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek.

Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.

Sandık kurulu başkan ve üyeleri, oy verme günü göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde ant içecekler ve sandığın boş olduğunu kontrol edecekler.

Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek.
 

4-190.jpg


Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.

Sandık başında seçmene vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklar.

Okuma yazma bilmeyen seçmene, yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.

Seçim günü yasakları
Oy verme günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Seçime giren partiler
Genel Seçim’e giren partiler şunlar; AKP, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75 seçim çevresinde, Merkez Parti 73 seçim çevresinde, LDP 58 seçim çevresinde, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılacak. (Ajanslar)

Editör: Wan Haber