Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilileri, Türkiye'nin Suriye konusunda Rusya'ya somut öneriler götürmeye hazırlandığını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Suriye'de Beşar Esad'la bir geçiş süreci olamayacağını idrak ettiğini ifade ederek, Rus yetkililerin, "Esad'ı bırakmaya ikna için biz devreye girmeyiz. Kim ikna edecekse etsin. İlkesel olarak bir ülkenin devlet başkanına bunu söyleyemeyiz" görüşünü dile getirdiğini belirtti.
Rusya ile bu konuda sürdürülen temaslar çerçevesinde Ocak ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov ile görüşmeye gideceklerini belirten yetkili, Suriye konusunda Rusya'ya somut önerilerinin olacağını söyledi.
Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) konusunda Türkiye'nin Suriyeli muhaliflerle herhangi bir görüş ayrılığı yaşamadığını belirten üst düzey yetkili, Türkiye'nin ne düşündüğünü Suriyeli muhaliflerin çok iyi bildiklerini belirterek, PYD'nin Kandil'den ve Fehman Hüseyin'den emir aldığını kaydetti.
Türkiye-İsrail ilişkileriyle ilgili de değerlendirme yapan Dışişleri yetkilisi, İsrail'le diplomatik temaslar yapıldığını doğrulayarak, İsrail'le görüştüklerini, pozisyonlarının değişip değişmediğine baktıklarını, İsrailli yetkililerinin, 'Aynı pozisyondayız' demediklerini ifade etti. Aynı kaynak, Türkiye-İsrail ilişkilerinde İsrail'deki seçimlerin ardından bir ilerleme kaydedilebileceğini dile getirdi.
(AUÖ-ÖZ-Y)

04.01.2013 16:08:32 TSI

Editör: Wan Haber