Türkiye'nin en güçlü ve yaygın bankalarından Türkiye İş Bankası, Kosova'nın başkenti Priştine'de ilk şubesini törenle açtı.
Dışa açılım çerçevesinde Balkanlarda Kosova'yı üs olarak seçen Türkiye İş Bankası'nın Priştine şubesi, 1 yıl süren çalışmaların ardından düzenlenen törenle, Kosova Başbakan Yardımcısı ve Kosova Ticaret ile Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali tarafından hizmete açıldı.
Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, kurdelenin kesilmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye İş Bankası şubesinin açılmasının, Kosova ile Türkiye arasında her alanda sürdürülen çok güzel ilişkilerin en güzel göstergelerinden bir tanesi olduğunu belirtti.
Şube açılışının, iki ülke arasında ekonomik işbirliğinin en önemli örneklerinden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Büyükelçi Ozan, "Türkiye İş Bankası, Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomisinde ve tarihinde en önemli kuruluşlardan bir tanesidir. Bu kadar önemli, bankacılık alanında artık marka haline gelmiş kuruluşun Kosova'da hizmet vermesi, Kosovalı kardeşlerimize hizmet vermesi, Kosova'da eminiz bir fark oluşturacaktır" şeklinde konuştu.
Kosova Başbakan Yardımcısı ve Kosova Ticaret ile Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük ve en güçlü bankasının Kosova'da yer almasını, Kosova ile Türkiye arasında devam eden ekonomik ilişkilerin derinleştiğini kanıtlayan en iyi bir gösterge olarak niteledi. Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanmasına yönelik görüşmelerin sürmesinden hareketle, 2013 yılında da Türkiye ile geniş kapsamlı ekonomik ilişkileri olacağını kaydeden Başbakan Yardımcısı Lila, "Ekonomik işbirliği alanında yoğun bir döneme girmiş bulunuyoruz. Türkiye İş Bankası'nın Kosova'da şube açması, Türk şirketlerinin Kosova'ya gösterdiği ilginin göstergesidir. Bu da, Kosova Hükümeti'nin yabancı sermayenin ülkeye gelmesi politikasıyla da bağdaşmaktadır. Hızla gelişen Türkiye ekonomisinden öğreneceğimiz çok şey var" ifadelerini kullandı.
Kosova için önemli bir gün olduğunu belirten Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, "İş Bankası'nın mevcudiyeti, Kosova'ya yabancı yatırımların gelmesi açısından olduğu kadar, Türkiye ile Kosova arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi ve Kosova'da bankacılık sisteminin ilerletilmesi bakımından da büyük önem taşıyor" dedi.
"İş Bankası'nın bir piyasaya kısa vadeli çıkarlar için değil, orta ve uzun vadeli işbirlikler için, stratejik işbirlikler için, üretim için ve istihdam için gelir" sözleriyle açıklamasına başlayan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye İş Bankası'nı sadece bir finans kuruluşu olarak da görmemek gerektiğini belirtti.
Türkiye İş Bankası'nın bünyesinde bulundurduğu birçok iştirakiyle birlikte bu pozisyonlarını güçlendirerek farklı piyasalarda rol aldığını anımsatan Bali, "Kosova'da da aynı anlayışla çalışacağız ve kısa süre içerisinde Türkiye'deki bankacılık bilgimizi ve çalışma anlayışımızı buraya taşıyacağız. Kosova'nın geleceğini son derece umutlu ve parlak görüyoruz. Özellikle yatırımlar için teşvik edici bir mevzuata sahip olunması, serbest ticaret anlaşması, çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi hususlar önümüzdeki dönemde bizim için çok daha umutlu kılıyor" şeklinde konuştu.
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, önümüzdeki dönemde İş Bankası'nın buraya koymuş olduğu taahhüdü müşterilerine göstereceklerini belirterek, "Türk işadamlarının gerek Avrupa'ya açılan kapı olarak, gerek Balkanlardaki bütün ticari ve iktisadi faaliyetlerine destek olacağımızı göstereceğiz" ifadesini kullandı.
Türkiye İş Bankası'nın Priştine'deki Şube açılış törenine, bakan yardımcıları, kurum ile kuruluş temsilcileri ile iş dünyasının ünlü isimleri katıldı.
(CC-Eİ-Y)

09.01.2013 19:16:05 TSI

Editör: Wan Haber