Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin gelişmesi için mevzuat uyumunun en hassas noktalardan biri olduğunu belirterek, "Bu anlamda son günlerde yaşanan gelişmeler çabalarımızın meyvesinin alınması açısından önemlidir" dedi.
Kılıç, Irak'a yönelik ihraç ürünlerinde uygulanacak bir takım gözetim ve denetim sistemleri ile ilgili Türk hükümetinin yaptığı başarılı çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını açıkladı. Yaklaşık 10 milyar dolar ile Almanya'dan sonra Türkiye'nin en büyük ihraç pazarlarından biri olan Irak'a yönelik, öncelikle Kuzey Irak'ta olmak üzere mobilyalarda Türk standartlarının uygulanacağını hatırlatan Kılıç, "Bu sayede mobilyalarda Türk standartlarına göre sertifika almış malların ithaline izin verilecek. Bu sertifikaları veren laboratuarların akredite olma şartı ise 1 Ocak 2013'den, 1 Temmuz 2013'e ötelendi. Başlamış ihraç işlemlerinde ise sertifika aranmayacak" diye konuştu.
Ayrıca Kuzey Irak'a giden gıda ürünleri ihracatında Tarım Bakanlığı'nın düzenlediği sağlık sertifikalarının kabul edileceğini ve zorunlu uygulamanın da 1 Ocak yerine 1 Mart'ta başlayacağını aktaran Kılıç, 2 ülke arasında ki işbirliği ve iletişim için bir danışma mekanizmasının kurulduğunu kaydetti..
Tüm bu gelişmelerin Irak'ın, Türkiye ve Türkiye'nin de Irak için önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini savunan Kılıç, şöyle devam etti; "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümünün kutlanacağı 2023 yılında ulaşılması hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde gelişen pazarlar konumundaki komşularımız ile ticaretin önemi büyüktür. Bu kapsamda da geçiş kapısı niteliğindeki Irak ile gerek mevzuat uyumu gerekse de ticari işbirliğinin gelişmesi için atılan adımlar, büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede bölge milletvekilimiz ve Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'ın konuya gösterdiği hassasiyet ise ayrıca sevindiricidir."
(HSK-Y)

08.01.2013 12:30:10 TSI

Editör: Wan Haber