Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol akışının devam edip etmediğine' ilişkin, "Türkiye'nin hiçbir projeye kayıtsız kalması düşünülemez. Basra Bölgesi'nde, Irak'ın güneyinde de aldığımız projeler var. Irak'tan gelen petrol sevkıyatı devam ediyor. Buna biz karar vermiyoruz. Iraklı kardeşlerimiz karar veriyor" dedi.
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 'Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma' imzalandı. JW Marriot Otel'de düzenlenen imza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BAE Enerji Bakanı Mohamed Bin Dhaen Al Hamlı ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış katıldı. Bakan Yıldız, yaptığı konuşmada, dünyada petrol ve doğalgazın fiyatının artmasıyla beraber kömüre rağbetin azaltmadığını belirterek, "Her ne kadar iklim değişikliğiyle alakalı bir takım tedbirler alınmış olsa da, kömür bizim çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapacağımız projelerin arasına almış bulunuyoruz" dedi.
Çevrenin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Yıldız, özellikle Afşin Elbistan'daki vatandaşlara imtina gösterileceğini söyledi. Yıldız, Türkiye'nin kömür üretimi ve kömür tüketiminin geçtiğimiz yıl yüzde 5,1 düzeyinde olduğunu bildirerek, Türkiye'deki elektriğin kurulu gücünün ise yüzde 8'ler civarında arttığını dile getirdi. Yıldız, enerji sektörünün Türkiye ekonomisinin büyüme hızından daha hızlı büyümesi gerektiğine dikkati çekerek, bunun çevreyi kirletmeden yapılması, yerli ve yenilenebilir kaynaklara mutlaka önem verilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, "Yerli kömürde önümüzdeki 11 yıl içinde 18 bin megavatlar seviyesindeki güce çıkmamız gerekiyor. Yeni yapacağımız santraller var, bunun en büyüğü Afşin-Elbistan'da oluyor. Türkiye'deki linyitlerin yaklaşık yüzde 40'ı bu havzada bulunuyor. Temiz ve nezih bir çalışma yapacağız. Dikkatli bir çalışma yapacağız. Yerli kömürümüzü ülkemize kazandırmış olacağız. Tabi iş bununla bitmiyor. Yerli ve yenilenebilir kaynakları da ekonomimize kazandırmış olacağız. Havzada, B, C, D, E ve G sahalarında yeni santrallerinin inşa edilmesi, işletilmesi, rehabilitasyonu ve yeni kömür sahalarının geliştirilmesini planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Yıldız, konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol akışının devam edip etmediğini sorması üzerine Yıldız, "Türkiye'nin hiçbir projeye kayıtsız kalması düşünülemez. Basra Bölgesi'nde Irak'ın güneyinde de aldığımız projeler var. Irak'tan gelen petrol sevkiyatı devam ediyor. Buna biz karar vermiyoruz. Iraklı kardeşlerimiz karar veriyor" dedi.
Yıldız, 'Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralin Güney Kore'ye verilmesi halinde BAE'nin projeye ortaklığının söz konusu olup olmadığına' ilişkin olarak, Türkiye'nin projeye hazine garantisi verilmemesinin de aralarında olduğu kırmızı çizgilerinin bulunduğunu söyledi. Güney Kore'nin tercih edilmesi halinde BAE'nin finansman olarak destek vereceğini belirten Yıldız, bu konuda sürecin devam ettiğini ifade etti.
Taraflar arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçmesiyle bölgede toplam 10-12 milyar dolarlık yatırımın yapılması planlanıyor. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilecek. Proje sayesinde yaklaşık 15 bin kişi istihdam edilirken, işletme döneminde ise yaklaşık 8 bin 500 civarında doğrudan istihdam sağlanmış olacak.
(EY-CC-E)

03.01.2013 13:27:15 TSI

Editör: Wan Haber