Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yürütülen müzakereler konusunda, İrlanda dönem başkanlığı sırasında, pozitif gündemin de sağladığı ivme ile üç olası fasıl üzerinde görüşmeler yapıldığı öğrenildi.
AB Komisyonu yetkililerinden edinilen bilgiye göre, bu fasıllardan ilki Fransa tarafından bloke edilen 17. fasıl; yani 'Ekonomik ve Parasal Politikalar'. Bu faslın açılış kriterlerine ilişkin dönem başkanlığı mektubu Ocak 2007'de verilmiş, Türkiye de müzakere pozisyon belgesini Mart 2007'de sunmuştu.
Açılması öngörülen ikinci fasıl da, yine Fransa tarafından bloke edilen 22. 'Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu' faslı.
Üçüncü fasıl ise, Rumlarca bloke edilen 26. fasıl olan 'Eğitim ve Kültür'. Bu fasıl için de Nisan 2006'da Avusturya dönem başkanlığında Türkiye'ye açılış kriteri mektubu gönderildi ve Türkiye de müzakere pozisyon belgesini Mayıs 2006'da AB'ye iletti.
Komisyon yetkilileri ve Türk tarafından alınan bilgilere göre, ortaya çıkan durum, bugün itibarı ile üyelik müzakereleri önündeki esas engelin Rumlar'dan ziyade hâlâ Fransa olduğunu gösteriyor.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir komisyon yetkilisi, ek protokol imzalanmadan bu fasılların açılacak olmasına ilişkin, "İşte ilk adımı biz atıyoruz" dedi. Yetkili, "Bu atılan adımın karşılığında Türkiye'nin ek protokolle ilgili bir adım atacağını düşündürtecek gelişmeler mi oldu?" sorusuna, "Bir takım adımlar mutlaka olacak. Artık her zamankinden daha çok ısrarlı olacağız" cevabını verdi.
Komisyon yetkilisinin ifadeleri, Türk tarafının atacağı adımın esas itibarı ile enerji konusunda olabileceği şekliden yorumlandı.
AB Genişleme Komiseri Sözcüsü Peter Stano ise, "AB-Türkiye müzakere sürecinde yeni bir şans, umut ve irade söz konusu" dedi. Stano, bunu özellikle pozitif gündemde oluşturulan ivmeye bağladı.
(SA-İB-OK-D)

23.01.2013 16:16:29 TSI

Editör: Wan Haber