Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, Türk hazır giyim sektörünün Avrupa'da ikinci sırada olduğunu söyledi.
Sektör hakkında bilgi veren Şenol Şankaya, hazır giyim alanında Avrupa'da ikinci sırada, dünyada ise 3. sırada yer alındığını ifade etti. Şankaya, 10 sene önce fason üreticisi bir ülke iken, 18 dolar/kilogram ihracat yapılırken, şimdi bu oranın 40 dolara yükseldiğini kaydetti. 10 senede iki katı ihracat artışı yaşandığına dikkat çeken Şankaya, Türkiye Hazır giyimcileri olarak yüksek katma değerli, başka hiçbir sektörün yapamadığı, Çin, Hindistan, Bangladeş gibi ülkelere frak atarak AB'ye tam iki katı ürün satma noktasına geldiğine dikkat çekti. Sektör olarak Türkiye'de en fazla dış ticaret fazlası veren bir sektör olduklarını vurgulayan Şankaya, 12 milyar dolar fazla verdiklerini, cari açık açısından çok önemli katkı sunduklarını belirtti.
Şankaya, Türkiye'nin tasarımıyla ve fiyatlarıyla da Avrupa'da farkını ortaya koyduğuna dikkat çekek, "Bundan sonra öne çıkacak olan etik üretim. Türkiye'ye gelen boya ve kimyasalların ciddi şekilde denetim altına almamız gerekiyor. Bu çok önemli. Biz Made in Turkey markası ile satış yapıyoruz. Etik üretim çok önemli. Biz bu alanda kendimizi rakiplerimizden ayrıştırıyoruz" dedi.
İngiltere'ye yüzde 21'lik artış olduğunu, Almanya'ya ise yüzde 10 kayıp yaşandığını söyleyen Şankaya, Rusya, Hollanda, İtalya gibi pazarlarda artış olduğunu, bu pazarlara daha fazla eğilmek gerektiğine işaret etti. Sektörün en önemli ihtiyacının kalifiye insan olduğuna dikkat çeken Şankaya, geçtiğimiz yıl 2 bin 500 insana eğitim verdiklerini belirtti.

"SEKTÖR ŞANLIURFA'YA TAŞINIYOR"
Bu yılın büyüme yılı olacağını ifade eden Şankaya, "Bizim en büyük sıkıntımız istihdam. Üretimin yoğun olduğu yerlerde en büyük sıkıntımız işçi bulamamaktı. Tekstil çalışan maalesef hizmet sektörüne kaçıyor. AB'de üretimden çıkıp bu sektöre geçtiğinde sonuçları gördük. Biz sektörü 6. bölgelere taşımak istiyoruz. Yan sanayi ile birlikte, öncelikle onları alarak da Şanlıurfa bölgesini inceliyoruz. Oraya 2013 yılında bir yatırım olacak. Zor tabi ki, kolay değil ama sektör olarak burada öncülüğü yapmamız lazım. Türkiye'ni refahı, oradaki iç huzur için ekonominin oraya kayması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Şankaya, sektörün 2013 yılında 525 milyon dolar gibi bir hedef koyduğunu söyleyerek, "Geçen sene 500 milyon doların altında gerçekleştirdik. Bu sene 30 milyon dolar bir artı hedefliyoruz. Bunun da üzerine çıkacağımızı ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.
(YS)

08.01.2013 12:38:38 TSI

Editör: Wan Haber