KA.DER, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırladığı “Türkiye’nin Temsilde Kadın-Erkek Eşitsizlik Karnesi”nin açıkladı. Beş yıldır sınıfta kalan Türkiye’nin durumunda bu yıl da değişiklik olmadı.

KA.DER 2012-2013 dönemi için Türkiye’ye “gerçek karne” verdi. Türkiye TBMM’de Kadın dersinden orta, Kadınların İşgücüne Katılımı dersinden geçer not alırken, diğer derslerin hepsinden sınıfta kaldı.

KA.DER TBMM’den belediye başkanlıklarına, valiliklerden rektörlüklere uzanan temsil yelpazesiyle ilgili istatistikleri de açıkladı.

KA.DER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, “Türkiye, başarılı bir öğrenci olmak için her türlü imkana sahipken eşitlik konusunda ısrarla yerinde sayıyor. Bu inat ve kadınları geleneksel eş ve annelik rollerine hapsetmek arzusu ülkemizin geleceğini karartıyor. Demokrasi, kalkınma ve dünyanın 10.büyük ekonomisi olma hedeflerini bu notlarla başarmak mümkün değil. Kadınlar hayatın her alanında eşit yurttaşlar olarak yer bulmadıkça bu hedeflere ulaşılamaz. Karar vericilerin artık bu gerçeği görmesini ve gerekeni yapmasını istiyoruz” dedi.

Siyasi katılım

Rapordan satırbaşları şöyle:

* Parlamentoda kadın oranı 1935’te yüzde 4.6’dan 2011’de 14,3’e çıktı.

* Yerel yönetimlerde kadın oranı yüzde 1,2. 1930 yılından bu yana yapılan 17 yerel seçimde toplam 1159 erkek il belediye başkanı seçilirken sadece 6 kadın il belediye başkanı oldu. 2009 Yerel Seçimlerinde ise 2.950 belediye başkanı adayı arasından 26 kadın, belediye başkanı olarak seçildi. Seçime giren 81 ilin 19’u kadın belediye başkanına “Evet” dedi.

* Şimdiye kadar TBMM’ye hiç kadın başkan ve idare amiri seçilmedi. İki erkek, iki kadın başkan vekili; altı erkek, iki kadın katip üye seçildi.

* Türkiye tarihinde 28 erkek, bir kadın başbakan oldu.

* 61 hükümet döneminde, sadece 17 hükümetin Bakanlar Kurulu’nda kadınlar yer aldı, 44 Bakanlar Kurulu ise sadece erkeklerden oluştu. Bakanlar Kurulu’nda en yüksek kadın oranı yüzde 10’la 1996-1997 Erbakan Hükümeti’nde yer aldı.

* TBMM İhtisas Komisyonları’nda 16 erkek, bir kadın  başkan yer alıyor.

* Plan ve Bütçe Komisyonu ile Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nun hiç kadın üyesi yok. Kadın oranının en yüksek olduğu komisyon yüzde 80,76’lık oranla Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu. İkinci sırada yüzde 26,92 ile Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu yer alıyor.

Siyasi partiler

* MHP’nin 49 erkek, üç kadın milletvekili var. Parti üyelerinin yüzde 84’ünü erkekler, yüzde 16’sını kadınlar oluşturuyor. 77 ilde kadın kolları yapılanması var.

* AKP’nin 280 erkek, 46 kadın üyesi var. Parti üyelerinin yüzde 41’ini kadınlar, yüzde 59’unu erkekler oluşturuyor. 81 il ve 892 ilçede kadın kolları yapılanması var.

* BDP’nin 24 erkek, 11 kadın milletvekili var. Parti üyelerinin yüzde 75’inin erkekler, yüzde 25’ini kadınlar oluşturuyor. 46 ilde kadın kolları yapılanması var.

* CHP’nin 115 erkek, 19 kadın milletvekili var. Parti üyelerinin yüzde 71’i erkek, yüzde 29’u kadın. 77 ilde kadın kolları yapılanması var.

Çalışma yaşamı

* 2012 yılı Kasım ayı itibariyle Türkiye’de işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,8, kadınlarda yüzde 30,2.

* DİSK, Hak-İş, Türk-İş ve TİSK yönetim kurullarında 40 erkek ve iki kadın yer alıyor.

* Kamu-Sen, KESK, Memur-Sen, BASK ve Hak-Sen yönetim kurullarında ise 39 erkek ve üç kadın yer alıyor.

* TÜSİAD yönetim kurulunda kadın oranı yüzde 22,2, Uluslararası Yatırımcılar Derneği – YASED’de yüzde 20.

* Müstakil Sanayicileri ve İşadamları Derneği – MÜSİAD, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği – TOBB, Türkiye Ziraat Odaları Birliği – TZOB, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu – TESK yönetim kurulları ise sadece erkeklerden oluşuyor.

Eğitim

* YÖK Denetleme Kurulu erkeklerden oluşurken, YÖK üyeleri arasında kadın oranı yüzde 11,1.

* Devlet üniversiteleri rektörleri arasında kadın oranı yüzde 6, rektör yardımcıları arasında yüzde 9, dekanlar arasında yüzde 9.

* 2011-2012 öğretim yılında öğretim üyelerinin yüzde 58’, erkek, yüzde 42’si kadın.

* Okuma-yazma bilmeyen nüfusun yüzde 82’sini kadınlar, yüzde 18’ini erkekler oluşturuyor.

*Bianet

Editör: Wan Haber