Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Şube Başkanı Gazi Aykırı, 2013 intibak farkları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Aykırı, "Sosyal güvenlik sisteminde aylık hesaplama yöntemlerinin sık sık değiştirilmesi emekli aylıklarında farklılıklara neden olmuştur. Bu durum karşısında emekli aylıklarında farklılıklar ve eşitsizlikler büyük bir sorun olarak gündemde kalmıştır." dedi.
Türkiye Emekliler Derneği sosyal güvenlik sisteminin adil ve eşitlik üzerine kurgulanması için, gösterge sistemini savunduğunu söyleyen Aykırı, "Bütün emeklilerin ve sigortalıların gösterge sistemine alınması önerisinde bulunulmuştur. Emekli sandığı benzer bir sistem kurulmadığı sürece farklılıklar devam edecektir. 2000 öncesi gösterge sistemi olduğundan intibakın kuralları daha kolay belirlenmiştir. 2000 sonrası sistemde gösterge sisteminin kaldırılması uygulama birlikteliğini bozmuştur." ifadelerini kullandı.
22 yılı aşan bir süredir intibakın mücadelesini verdiklerini söyleyen Aykırı, "2000 öncesi emeklilerinin gösterge değeri ve prim ödeme gün sayıları esas alınarak prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı eşit olanların aylıkları 2013 itibariyle eşitlenmiştir. Milli gelirden yüzde 75 oranında bir pay alınması sağlanmıştır." şeklinde konuştu.
Aykırı, "Göstergesi alt sınırda bulunan ve prim ödeme gün sayısı 5000 günün altında kalan emekliler intibaktan yararlanmamıştır. Yapılan incelemelerde 2000 öncesi emeklilerin yüzde 88'i intibaktan yararlanmıştır." diye konuştu.
(AÖ-Y)

16.01.2013 17:07:27 TSI

Editör: Wan Haber