Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Lojistik konusunda önemli bir üs olarak gördüğümüz Cibuti ile her türlü işbirliğine açığız. Bundan hem Türkiye hem Cibuti kazanacak" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Eşbaşkanlık sıfatıyla Türkiye-Cibuti Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'na katıldı. Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Salonu'nda gerçekleştirilen mutabakat zabtı imza töreninde konuşan Bakan Veysel Eroğlu, Cibuti'den konuklara Türkiye'nin ekonomik gelişmişlik durumunu anlattı. Türkiye'nin 2008 yılında bütün dünyayı etkileyen küresel krizden en az hasarla çıkan nadir ülkelerden olduğunu söyleyen Eroğlu, Türkiye'nin 2011 yılında bölgesinde adeta istikrarın sembolü olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin 2011 yılında 8,5 oranında büyüme gerçekleştirdiğini anlatan Eroğlu, Afrika kıtasına yapılan yatırımlarla alakalı olarak, "2003 yılında Afrika kıtasıyla toplam ticaret hacmimiz 5,4 milyar dolarken, 2011 sonunda bu rakam yüzde 250 artmış ve 19 milyar dolara yükselmiştir. Aynı dönemde Afrika kıtasına yönelik ihracatımız 2,1 milyar dolardan 10,3 milyar dolara yükselmiş, ithalatımız ise 3,3 milyar dolardan 8,7 milyar dolara yaklaşmıştır" diye konuştu.
İki yıl içinde Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin 25 milyar dolara ulaşmasını öngördüklerini belirten Veysel Eroğlu, bugün ise bu yatırımların 5 milyar doları aştığını söyledi.
Türkiye ve Cibuti arasındaki ticaret hacminden de bahseden Bakan Eroğlu, 2003 yılında ticaret hacminin 5,5 milyon dolar olduğunu, bu rakamın ise 2011 yılı sonunda 45,5 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. Veysel Eroğlu şunları söyledi:
"2012'nin ilk 9 aylık bölümünde ise 71,6 milyon dolarlık bir ticaret rakamını yakaladık. Ancak ne yazık ki bu rakamın çok küçük bir kısmı Cibuti'nin ihracatı olarak kaydedildi. Bu nedenle hedefimiz, ikili ticaretimizde karşılıklı fayda temeline dayanan bir denge sağlamaktır. Keza, ülkelerimizin ekonomik yapıları da böyle bir denge sağlamaya son derece müsait olup, Türkiye'de imal edilen ürünlerin Cibuti üzerinden Doğu Afrika pazarına girişi mümkün görülmektedir. Lojistik konusunda önemli bir üs olarak gördüğümüz Cibuti ile her türlü işbirliğine açığız. Bundan hem Türkiye hem Cibuti kazanacak."

"CİBUTİ, TÜRK MÜTEAHHİTLERİNDEN FAYDALANABİLİR"
Türk müteahhitlerinin başarısının tüm dünya tarafından takdirle karşılandığını belirten Eroğlu, "Gelişmekte olan bir ülke olarak Cibuti'nin bu alandaki tecrübelerimizden ziyadesiyle faydalanabileceği kanısındayım. Gerek altyapı ve üstyapı inşası konularında gerekse mevcut yapıların yenilenmesi konularında Türk müteahhitlerinin tecrübelerini paylaşma konusunda ortak çalışmalar gerçekleştirebiliriz. Cibuti'nin lojistik projelerinde Türk müteahhitlerinin de yer alması ikili ilişkilerimize önemli katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.
Bakan Eroğlu ayrıca, Türk Hava Yolları'nın Cibuti'ye doğrudan seferler başlattığını belirterek, hem bu sayede hem de iki ülke arasındaki büyükelçilikler sayesinde ilişkilerin artık daha da sıklaşacağını dile getirdi.
Eroğlu, bir kaç ay önce Türk Hava Yolları'nın Cibuti'ye başlattığı doğrudan seferler ve faaliyete geçen büyükelçilikler sayesinde her iki taraf arasında daha sık görüşme imkanı olacağını anlattı.
Bakan Veysel Eroğlu, konuşmasının sonunda ise Cibuti ile ormancılık konusunda da protokol imzalama niyetinde olduklarını belirterek, konuyla ilgili eylem planlarının hazırlıklarına başladıklarını kaydetti.
Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf ise, Cibuti'ye gidecek Türk yatırımcılara her türlü desteği vereceklerini, gerekli teşvik için çaba göstereceklerini belirtti.
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf tarafından mutabakat zaptı imzalanırken, imza törenin ardından ise her iki ülke bakanı da birbirlerine hediye takdim etti.
(AT-ÖZ-Y)

06.12.2012 14:46:16 TSI

Editör: Wan Haber