İzmir'de düzenlenen 5. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Türkiye-İsveç ve Brezilya arasında uluslararası konularda ortak istişare mekanizması oluşturuldu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin 122 ülkedeki büyükelçisi ve 12 ülkedeki temsilcisinin de katıldığı Swiss Otel Kongre Salonu'ndaki 5. Büyükelçiler Konferansı'nın ardından İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota ile birlikte kısa bir basın toplantısı düzenledi. Konferansın ve görüşmelerin verimli geçtiğini belirten Bakan Davutoğlu, üç ülke arasında ortak bir istişare mekanizması oluşturduklarını belirterek, küresel sorunlarda ortak anlayışa sahip olduklarını ve bu doğrultuda Barış İnşası İçin Üçlü Dayanışma adıyla bir platform oluşturduklarını açıkladı. Davutoğlu, üç ülkenin Ortadoğu direktörlerinin bir araya geleceğini de belirterek, İsveç ile birlikte Haziran ayında Brezilya'da tekrar bir araya geleceklerini söyledi. Davutoğlu, alınan kararlar ve bundan sonraki süreç hakkında şu bilgileri verdi:
"Entelektüel ziyafet niteliğinde uzun oturum. Dünyanın sorunlarını paylaştık. New York'tan sonraki ikinci buluşmamız. Aslında bir uluslararası derginin çağrısı üzerine üç ülke bir araya gelmişti. Orada kendilerini ülkemize davet etmiştim. Üçlü işbirliğimiz konusunda adımlar atalım diye. İkili görüşmeler de yaptık. Üç ülke arasında yeni bir ortak bir istişare mekanizması, ortak bir perspektif geliştirmek için bir araya gelmeye karar verdik. Küresel meselelere bakışımızda büyük ortaklıklar var. Brezilya ile çok önemli ortaklığımız var. Ortak anlayışımız dolayısıyla birçok uluslararası konuda rol alabileceğimizi düşündük. İngilizce baş harflerinden oluşan Barış İnşası İçin Üçlü Dayanışma oluşumu oluşturduk. Bundan sonra ilk aşamada Ortadoğu direktörlerimiz toplanacak. Daha sonra da yaz aylarında hem benim hem Sayın Bildt'in Brezilya ziyaretleri söz konusu olacak. Brezilya ile stratejik işbirliği toplantımız olacak. Kafkaslar, Kıbrıs, Türkiye-AB ilişkileri, Ortadoğu konularını kapsamlı bir şekilde ele aldık. İzmir ve Türkiye adına teşekkür ediyorum kendilerine."
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, iki ülke arasında uzun yıllardır iyi ilişkilerin bulunduğunu belirterek, "İsveç'in Türkiye ile uzun yıllardır mükemmel ilişkileri var. Üçlü forum ilginç ve verimli. Değişik konularda konuştuk. Enformal şekilde bunu yapmamız aslında çok iyi oluyor. Ama bunun yanı sıra Ortadoğu direktörlerimizin karşılıklı görüşmesi gibi şeyler de önemli. Büyükelçilerimizin işbirliği de önemli. Türkiye ile işbirliğine büyük önem veriyoruz. Örneğin Afganistan'da çok yakın ilişki içindeyiz" dedi.
Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota da, İsveç ve Türkiye'yi Haziran ayında ülkelerinde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacaklarını dile getirerek, insan hakları, İslamofobi ile mücadele ve hoşgörünün geliştirilmesi gibi birçok konuda ortak yapılması gereken şeyler olduğunu söyledi. Patriota, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Pek çok konuyu konuşmamız gerektiğini gördük. İzmir'de de bunu gördük. Büyükelçilere hitap ediyor olmak da benim için önemliydi. Gerçekten ilginç bir toplantı oldu. Ortadoğu'dan sorumlu direktörlerimizin buluşması önemli. Onlara ev sahipliği yapacağım Haziran'da. Siz geldiğinizde kış olacak ama olsun. Enformal gayri resmi görüşmelerimiz önemli. Çünkü ülkelerimizi küresel ve bölgesel anlamda etkili ülkeler. Bir arada çalışmamız için pek çok neden var. İsrail-Filistin sorunu, Arap uyanışı, kriz ve sorunlara baktığımızda yapmamız gereken çok şey var. Rio 20 gündemi var. Başbakan Erdoğan ve İsveç'in kralı bu konuda ilgi gösterdi. İnsan hakları, İslamofobi ile mücadele, hoşgörü gibi konularda yapmamız gereken çok şey var. Aramızdaki dayanışmanın çok faydalı olacağını düşünüyorum."
(HD-CC-Y)

05.01.2013 15:41:43 TSI

Editör: Wan Haber