Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün her yıl yayınladığı Küresel Barış Endeksi’ne göre, 163 ülke içinde Türkiye Avrupa’da sonuncu, dünya sıralamasında ise 145. sırada yer alıyor. Bu Türkiye’nin bugüne kadar yer aldığı en düşük sıra.

En huzursuzu Suriye, barışın ülkesi ise İzlanda
 
The Guardian’ın aktardığı Küresel Barış Endeksi’nde en sonra beş yıldır iç savaşın hüküm sürdüğü Suriye listenin son sırasında yer alıyor. İlk sırada ise İzlanda var.  Küresel Barış Endeksi’ne göre, çatışma ve terörizm dünyaya maliyeti sadece geçen yıl 13,6 trilyon dolar oldu. Bu dünyanın toplam gelirlerinin yüzde 13,3’üne, her bir insan için ise 1,876 dolara denk geliyor.

Dünya çapında geçen yıl şiddetin yükseldiği ve politik istikrarsızlığın arttığının belirtildiği ve 163 ülkenin analiz edildiği endekse göre, Suriye’yi Güney Sudan, Irak, Afganistan ve Somali izledi.

En huzurlu ülkeler ise İzlanda, Danimarka, Avusturya, Yeni Zelanda ve Portekiz.

81 ülkede barış ve huzur seviyesi yükselirken, 79 ülkede aksi gerçekleşti. İstikrarı bozan ana etmenler ise terörizm, siyasi karmaşa ile Suriye, Ukrayna, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Libya gibi ülkelerde yoğunlaşan direnişler oldu.

Türkiye dipte, 10 sıra birden geriledi

Türkiye, listenin oluşturulmaya başladığı 2008 yılında bu yana en düşük sırayı aldı. Listede geçen sene 135’inci sırada bulunan Türkiye 10 sıra gerileyerek 145’inci olabildi.

‘Barış seviyesi düşük’ ülkeler klasmanında yer alan Türkiye, dahil olduğu Avrupa kategorisinin son sırasında ve genel sıralamada en çok gerileyen üçüncü ülke.

Endeks, ülkelerin sahip olduğu güvenlik, çatışma ve militarizasyon seviyelerine göre hazırlandı. Buna göre, Türkiye’nin toplam skoru 5 üzerinden 2,71 oldu. Türkiye militarizasyonda 2,1, güvenlikte 3, çatışmalarda ise 2,6 puan aldı.

Türkiye’de çatışma ve şiddetin ülkeye toplam maliyeti ise 94 milyar doları aştı.

122 kişiden biri mülteci

Bölgesel olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika dünyanın en huzursuz coğrafyası olurken, bu bölgede en ciddi gerilemeyi Yemen, Libya ve Bahreyn yaşadı. Dünya çapında ortalamayı düşüren de bu bölgede son 10 yılda yaşanan çatışmalar oldu.

Bölgede savaşlarda ölenlerin sayısı son 25 yılın, yer değiştirmek zorunda kalanların sayısı ise son 60 yılın zirvesinde.

Geçen yıl toplam 59,5 milyon insan mülteci olurken, bu yeryüzündeki her 122 kişiden birinin yer değiştirmek zorunda kaldığı anlamına geliyor.

Barışın maliyeti savaşınkinin yüzde 2’si

Endeksin raporuna göre, dokuz ülkede nüfusun yüzde 10’undan fazlası yer değiştirmek zorunda kaldı, terörizmin en çok yoğunlaştığı ülkeler ise Suriye, Irak, Nijerya, Afganistan ve Pakistan.

Terör nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da geçen yıla göre yüzde 80 artış gösterirken, dünyada sadece 69 ülkede herhangi bir terör saldırısı gerçekleşmedi.

BM tüm dünyada barışın tesisi için harcanacak paranın 8 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Bu rakam, barışı tesis etmenin, savaşın maliyetinin sadece yüzde 2’sine denk gelmesi demek.

Editör: Wan Haber