Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı ve Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, Türkiye'de 133 köyün nüfusunun 1-10 kişi arasında değiştiğini söyledi.
Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği'ni ziyaret eden Başkan Akdeniz'i Dernek Başkanı Erdoğan Erişen ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Akdeniz, Türkiye'de en az nüfusu olan köyler ile en fazla nüfusu olan bölgenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de Büyükşehir Yasası çıktıktan sonra 34 bin 522 olan köy sayısı 18 bin 201'e düştü. Bu kalan köyleri inceledik. Bu köylerin nüfus oranları nedir diye baktık. Türkiye'de 18 bin 201 köy içerisinde 2011 yılı verilerine göre 133 köyde 1-10 kişinin kaldığını gördük. Nüfusun en fazla olduğu köy Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Gelişen köyü 5 bin 600 nüfusa oluşmuştur. En fazla nüfusa sahip İlk dört köy Hakkari'nin Yüksekova ilçesindedir. Nüfusun az olduğu köyler ve en fazla olan köyler Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdedir. Aslında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimize baktığımızda iki sorunu tezat yaşan bölge görüyoruz. Ordu'nun Perşembe ilçesi Yeniöz köyü 10 nüfusludur. Ordu'nun Nüfus itibariyle en küçük köyüdür. Türkiye'nin en fazla nüfuslu 5. köyü ise Ordu'nun Karacaömer köyüdür. 4 bin 31 nüfusludur. Nüfusta bir dengesizlik söz konusudur" diye konuştu.
Ordu'nun nüfusunun 750 bine tamamlandığı anda büyükşehir olma imkanı olduğunu belirten Başkan Akdeniz, Ordu'nun önümüzdeki yerel seçimlere büyükşehir olarak girebileceğinin vurguladı. Akdeniz, Türkiye'de mahalle kanununa ihtiyaç olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Ordu'nun nüfusu son verilere göre 741 bin 371'dir. Dolayısıyla Ordu'nun büyükşehir olması noktasından biliyorsunuz ki TBMM'den geçecek tek bir madde ile de Ordu nüfusunu 750 bin'e tamamladığı anda büyükşehir olma imkanı var. Bunun yasal statüsü içerisinde büyükşehir kapsamında geçen seneden bu seneye 3,9 oranında bir nüfus artışı ile karşı karşıyadır. Ordu, büyükşehire doğru gidiyor. Ordun önümüzdeki yerel seçimlere büyükşehir olarak girebilir. Hayırlısı olsun diyorum. Ordu Türkiye'nin güzide vilayetlerinden bir tanesidir. Büyükşehir Yasası'nın doğru getirileri var. Yasanın coğrafi koşullardan dolayı sıkıntısı da mevcut. Dolayısıyla ilk etapta köylü vatandaşımıza bir yük getirmeyeceği ifade ediliyor. Ama bu anlamda baktığımızda Ordu'nun Pelitli köyünün 40 km olduğunu düşünürseniz Ordu'dan Pelitli köyüne nasıl hizmet edeceği konusunda mutlaka bir sıkıntı doğar diye düşünüyorum. Doğru bir yönetim anlayışı ile yönetilirse bunların aşılmaması mümkün değil. Burada büyükşehir belediye başkanına çok büyük görev düşecek. Coğrafi olarak Ordu'ya bakıldığında 5 bin 900 metre karelik bir alana sahip. Kırsalda köy muhtarları kalkacağı için, mahalle muhtarlarına dönüşeceği için yeni bir mahalle kanununa ihtiyaç olduğunu ifade ediyoruz."
(RCP-SLH-Y)

31.01.2013 16:36:48 TSI

Editör: Wan Haber