Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "mobil kapsama alanı dışında kalan yerlerde altyapı kurulması ve işletmesi" projesi ihalesini kazanan Turkcell'in çalışmalarını 1.5 sene içerisinde tamamlamasını isteyerek, "Turkcell iletişimde Amerika'dan, Paris'ten daha hızlıyız diye hava atıyor. Hızınızı görelim, gerçek testinizi burada yapacağız" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın önderlik ettiği, "mobil kapsama alanı dışında kalan yerlerde altyapı kurulması ve işletilmesi" projesinin imzaları atıldı. Bakanlık, açılan ihalede 312 milyon 773 bin lire ile en düşük teklifi vererek evrensel hizmet yükümlüsü görevini üstlenmeye hak kazanan Turkcell ile konuya ilkin sözleşmeyi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in katıldığı törenle imzalandı. İmza töreninde bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, birbiriyle rekabet eden şirketlerin halka hizmet için bir araya geldiğini söyledi. Projenin çok anlamlı bir proje olduğunu, bölgesel iletişimdeki uçurumun farklılıkların tamamen yok edilmesine yönelik olduğunu belirten Yıldırım, "Nerede bir ocak tütüyorsa, nerede ay yıldızlı bayrak dalgalanıyorsa, bir vatandaşımız nerede yaşıyorsa bizim erişmemiz lazım. Sosyal devlet budur" dedi.
Projenin bir seferde hizmet alımına yönelik kamuda en büyük proje olduğunu dile getiren Yıldırım, bugüne kadar 50 milyon tutarında bir seferde ihale yapıldığını, bu projeyle birlikte 300 milyon TL'nin üzerinde bir hizmet alımını yaptıklarını söyledi. Projede herhangi bir operatörün evrensel hizmet yükümlüsü olmadığını ifade eden Yıldırım, yaptıkları işin cep telefonuyla haberleşme işinin evrensel hizmet yükümlülüğünü içerisine almak olduğunu sözlerine ekledi.
"PROJEDE İPİ GÖĞÜSLEYEN TURKCELL OLDU"
Projeyi hazırladıklarını ve bir ihale yapıldığını belirten Yıldırım, yarışmanın sonucunda ipi göğüsleyen Turkcell'in olduğunu kaydetti. İhalenin sonunda en uygun fiyat ile alt yapı işini Turkcell'in kuracağını belirten Yıldırım, "Turkcell alt yapıyı bizim adımıza kuracak. Alt yapı bakanlığa aittir. Kurduktan sonrada toplam kurum dahil işletmede yapacak. 3 yıllık işletmenin ardından geri bakanlığa devredecek. Devrin ardından tekrar yarışma ile en iyi şartları kim sağlarsa ona vereceğiz" diye konuştu.
"TURKCELL'İN KURACAĞI ALT YAPI SİSTEMLERİNDEN TÜM OPERATÖRLER YARARLANACAK"
İlk defa Türkiye'de aynı alt yapının tüm operatörler tarafından kullanılacağını vurgulayan Yıldırım, konuşmasında şöyle devam etti:
"Geçmişten gelen bir yanlış var. Herkes kendi baz istasyonlarını kuruyor ve öyle devam ediyor. Bu durum da kaynak israfı oluyor. Şimdi diyoruz ki Atatürk Havaalanı'ndan herkes hizmet alıyorsa, Erzurum'daki baz istasyonundan da herkes hizmet alsın. Turkcell'de, Vodafone'de, AVEA'da hizmet alacak. Orada lüzumsuz atıl yatırım olmayacak, vatandaşın zihninde bu baz istasyonları hasta ediyor, rahatsız ediyor, sağlığımıza zarar veriyor gibi yanlış algılamalara mahal vermeyeceğiz."
"TÜRKİYE'DE BİR YIL İÇERİSİNDE 46 MİLYARIN ÜZERİNDE KISA MESAJ ATILDI"
Bilgiye sahip olmanın bugün itibariyle çok kolay olduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, telefonla konuşmanın yüzde 30'un altına düştüğünü, veri aktarımın ise hızla arttığı kaydetti. Türkiye'de bir yıl içerisinde 46 milyarın üzerinde kısa mesaj atıldığına işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin bir çok alanda gelişmiş ülkeleri de geride bırakan bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini vurguladı. Türkiye'nin coğrafyasının çok zor olduğunu dile getiren Yıldırım, mobil haberleşmede arazilerin düz olduğu yerlerde sistemlerin kolay kurulduğunu ama Türkiye'nin zor coğrafyasına rağmen her bölgeyi kapsayacak noktaya gelmiş olmasının insanların ihtiyacına ne kadar duyarlı olunduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.
"TURKCELL'İN YAPACAĞI ALT YAPI İŞİ KABLO HIRSIZLIĞINA BİR ÇÖZÜM OLACAK"
Kablo hırsızlığına da değinen Bakan Yıldırım, Erzurum'un 300 köyünde telefonların çalışmadığı yönünde ihbarlar aldıklarını yaptıkları araştırmanın sonucunda gece kabloların söküldüğünü tespit ettiklerini söyledi. Yıldırım, "Sabah kalkıyor vatandaş telefonda ses yok. Bu proje ona da bir çözüm olacak. Kuş uçmaz kervan geçmez dağdan, ovadan oradan kabloyu alıyor kimsenin haberi yok. Hoş bir durum değil, bize yakışmıyor. Buna tedbir almamız gerekiyor. Bu yaptığımız iş buna bir alternatif ve bu sorunu ortadan kaldıracak" dedi.
"TURKCELL AMERİKA'DAN DAHA HIZLIYIZ DİYE HAVA ATIYOR, GERÇEK HIZLARINI BURADA GÖRECEĞİZ"
Projenin iki sene içerisinde tamamlanacağını belirten Bakan Yıldırım, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'e dönerek projenin 1.5 sene içerisinde tamamlanmasını istedi. Bakan Yıldırım, Turkcell Genel Müdürü Ciliv'e, "İki sene çok en fazla 1.5 senede biter bu proje demi Süreyya Bey. İletişimde Amerika'dan, Paris'ten daha hızlıyız diye hava atıyorsunuz, hızınızı görelim. Gerçek testinizi burada yapacağız" demesi üzerine salondan alkışlar yükseldi.
"PROJE İLE KAPSAMA ALANI YÜZDE YÜZE ULAŞACAK"
Projenin tamamlanmasının ardından kapsama alanın yüzde yüze ulaşacağını vurgulayan Bakan Yıldırım, "Projenin tamamlanmasının ardından yüzde 98 olan kapsama alanı yüzde yüze çıkacak. Bin 800 köy daha kapsama alanı içerisine girecek. Biz görevimizi yapacağız. 250 bin kişi kapsama alanı dışarısındaydı bunlarda kapsama alanı içerisine girecek. Bu projenin ortak çalışma alışkanlığını, ortak iş yapma kültürünü de geliştirecek bir projedir. Bu tarafı hepsinden daha önemli olan da budur. Ayrı ayrı direklere ve baz istasyonlarına gerek yok. Orada bir sistem olacak ve herkes kullanacak. Operatörlerde kullanım bedelini bize ufak ufak ödeyecek. On senede bunun parası çıkacak şekilde dönüş yaparlarsa biz buna razı oluruz" diye konuştu.
CİLİV: "BU PROJE GERÇEKTEN TÜRKİYE İÇİN GURUR VERİCİ"
Projenin ihalesini kazanan Turkcell Genel Müdürü Ciliv ise yaptığı konuşmada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın önderliğinde 500 nüfusun altında bin 799 köy ve mezraya mobil iletişim alt yapısı kurulmasına yönelik projede Turkcell olarak evrensel hizmet yükümlüsü olarak görevlendirilmekten dolayı gururlu olduklarını söyledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na hazırladıkları ortamdan dolayı teşekkürlerini ileten Ciliv, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın liderliğinde son on yıl içerisinde Türkiye'nin dört bir yanın ulaşılabilir, erişebilir olduğunu vurguladı. Bölgelerin kalkınmasındaki faktörün Türkiye'nin ekonomisinin büyümesinin çok büyük katkıları olduğunu sözlerine ekleyen Ciliv, "2011-2012 yıllarında yapılan araştırmada Türkiye, mobil sektörde nüfusu kapsamada dünyada birinci şekildi. Birçok konuda ve sektörde Türkiye birinci olmaya bilir ama mobil iletişim de Türkiye'nin nüfusu kapsamada 2011 ve 2012'de Türkiye birincidir. Bunu söyleyen Fransız ve İsviçreliler. Bu projeyle geriye kalan 300 bin insanımızı da mobil iletişimle hem iletişim hemde bilgiye ulaşma konusunda fırsat eşitliği yaratıyoruz. Bu proje gerçekten Türkiye için gurur verici bir projedir. Zaten dünyada birinci pozisyondaydık, birinciliğimizi bu şekilde perçinlemiş olacağız. Turkcell olarak bu projeyi 2 senin altında bir zamanda bitirmeyi planlıyoruz. Bu projeyi bitirdikten sonra sadece Turkcell'e değil diğer operatörlerde hizmet alabilecekler. Buda hizmet açısından güzel bir örnek olacak. Turkcell olarak konumuz iletişim, işimiz insan diyoruz ve ilimle, bilimle ülkemize en yüksek katkıyı yapmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde çalışmalarımıza hız vereceğiz" diye konuştu.
"1799 KÖY 'ALO' DİYEBİLECEK"
Yapılan konuşmaların ardından bin 799 köyün 'Alo' diyeceği projenin imzaları atıldı. İmzalar, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv arasında atıldı. İmza töreninde diğer operatörlerin temsilcileri de yer aldı.
"TURKCELL'İN KURACAĞI ALTYAPI DİĞER İŞLETMECİLERİN MÜŞTERİLERİ DE KULLANABİLECEK"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın önderliğinde hazırlanan "mobil iletişim altyapısı bulunmayan nüfusu 500'ün altında olan bin 799 yerleşim yerinde kapsama sağlanması ve 3 yıl işletilmesi" projesi için açılan ihalede Turkcell, 312 milyon 773 bin lira ile en düşük teklifi vermiş ve görevi üstlenmeye hak kazanmıştı.
Sözleşme çerçevesinde, bugüne kadar mobil iletişim olanaklarından faydalanamayan, nüfusu 500'ün altındaki bin 799 yerleşim yeri daha iletişim altyapısına kavuşacak. Turkcell'in kuracağı altyapı diğer işletmecilerin müşterileri de kullanabilecek.
"İKİ YIL İÇİNDE TAMAMI KAPSAMA ALANINDA OLACAK"
Turkcell'in yüklenici olmaya hak kazandı projede, çalışmaların başlamasıyla 2 yıl içinde, ihale kapsamındaki yerleşim yerlerinin tamamı kapsama altına alınmış olacak. Söz konusu yerlerde Turkcell'in kuracağı altyapıyı diğer işletmecilerin müşterileri de kullanabilecek. Turkcell'in ihalede sunduğu 312 milyon 773 bin TL'lik teklifin bedeli, Evrensel Hizmet Fonu'dan karşılanacak.
"TURKCELL'İN TOPLAM İLETİŞİM ÜNİTESİ SAYISI 33 BİNE ULAŞTI"
Turkcell'in toplam iletişim ünitesi sayısı 33 bine (2G 3G) ulaştı. Türkiye nüfusu kapsama oranı ise yüzde 99.17. Belediyesi olan bin 977 beldenin tamamını kapsayan Turkcell, 2010 nüfus sayımı sonuçlarına göre, nüfusu binin ve üzerindeki 4 bin 718 yerleşimin tamamına ulaştı. Nüfusu 500-1000 arasında olan yerleşim alanlarında kapsama oranı ise yüzde 96.5. Turkcell, bugüne kadar Türkiye'deki toplam 34 bin 242 köyün yüzde 88.3'ünü mobil iletişimin kapsama alanına dahil etmişti.
3G şebekesinde HSPA teknoloji ile halen 43.2 Mbps'e varan hızda mobil internet hizmeti sunan Turkcell, 2013 yılında şebekesinde 84 Mbps'e varan hızı görmeyi hedefliyor.
(TB-ÖK-E)

20.02.2013 14:14:28 TSI

Editör: Wan Haber