Türk sinemasının sönmeyen yıldızı Türkan Şoray, Türk Sinema Haftası'nın açılışına katılmak ve kitabını tanıtmak için geldiği Kosova ziyaretinin ikinci gününde, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan tarafından tertiplenen kabule iştirak etti.
Büyükelçilik rezidansında düzenlenen kabulde Türk sinemasının 'Sultan'ı Türkan Şoray, Kosova'nın siyasi, kültür ve sanat dünyasının önde gelenleriyle buluştu. Rezidans girişinde Büyükelçi Sobgül Ozan tarafından çiçekle karşılanan Türkan Şoray, Büyükelçilik rezidansı binasının mimari yapısına hayran kaldı. Kabulde alkışlarla karşılanan Şoray, davetlilerle tek tek el sıkıştı. Kabulde Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, Kosova Kamu İdare Bakanı Mahir Yağcılar, Bakan Yardımcıları, Kosova'nın Ankara Büyükelçisi, Kosova Başbakanı Thaçi'nin eşi, bakan eşleri ve Kosova'da vazife yapan Türk kurum ile kuruluş temsilcileri hazır bulundu.
Samimi bir havada geçen sohbeti verilen yemek ikramı takip etti. Ünlü sanatçı Türkan Şoray, Kosova ve Türk mutfağının seçkin yemeklerinden tatmayı ihmal etmedi. Kosova'da yaşadığı hisleri anlatan Türkan Şoray, inanılmaz bir ilgi ve sevgi gösterisi ile karşılaştığını, tertiplenen kabulde bu ilgi ve sevgiyi yaşadığını belirterek, "Sıcacık ortam, sevgi dolu bir ortam. Nasıl mutlu olmam ki" dedi.
"Daha önce Kosova'ya gelmediğinizden dolayı pişmanlık var mı?" sorusuna Şoray, "Niye beni geç davet ettiler onu bilmiyorum. Ben o zaman hesap sorayım niye beni yıllar önce çağırmadınız" diyerek esprili bir cevap verdi. Bir soru üzerine Kosova'ya mutlaka tekrar gelmek istediğini belirten Şoray, "Aklım burada kalarak gideceğim. O kadar inanılmaz bir sevgiyle karşılaştım ki. Burada yaşayan kardeşlerimizle, soydaşlarımızla buluştum. Bana hiç hayal edemeyeceğim o kadar büyük sevgi gösterisinde bulundular. İnanılmaz sevgi ortamlarında kendimi buldum. Beni sevgileriyle çok mutlu ettiler. Bu mutluluğu yaşamak için Kosova'ya nasıl tekrar gelmem" şeklinde konuştu.
Türkan Şoray, Türkiye'ye döndüğünde ilk söyleyeceği cümlenin, "Kosova'yı, Kosova halkını çok sevdim. Ne olur hepiniz gelin" olacağını belirtti.
Ünlü sanatçının yanından ayrılmayan Kosova Başbakanı'nın eşi Lumnije Thaçi de, Kosova'ya gelmesinden dolayı Türkan Şoray'a teşekkürlerini ifade ederek, "Sultan" ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Lumnije Thaçi, Kosova ile Türkiye arasında tüm sahalarda olup, ilk sırada sanat sahasındaki ilişkilerin daha da gelişmesini arzuladığını söyledi.
Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da, herkes gibi çok mutlu, gururlu ve kendilerini şanlı hissettiklerini belirtti. "Kendimizi onurlandırılmış hissediyoruz. Türk sinemasının Sultan'ı, saygıdeğer oyuncusu, yönetmeni, sinemamızın emekçisi, sinemamızın uluslararası konumunun saygın bir yer edinmesinde çok büyük emeği geçmiş büyük sanatçımızı ağırlamaktan büyük memnuniyetlik duymaktayız. Her halde Türk ve Kosova ilişkileri bugün Sultanımızın burada olmasıyla en güzel, en anlamlı günlerinden birini yaşıyor" diye konuştu.
Türkan Şoray, kabulün ardından Priştine'deki kimsesiz ve bakıma muhtaç çocukların merkezini ziyaret ederek, çocuklara hediyeler dağıttı.
(EK-CTŞ-CC-D)

25.12.2012 18:06:18 TSI

Editör: Wan Haber