Paris'te vefat eden, Osmanlı ve Türk tarihi uzmanı Fransız tarihçi Gilles Veinstein Pere Lachais mezarlığında düzenlenen törenle son yolcuğuna uğurlandı.
Fransa'nın en önemli akademilerinden College de France profesörü Veinstein, 5 Şubat'ta 68 yaşında Paris'te hayatını kaybetti. Paris'teki Pere Lachais mezarlığında düzenlenen cenaze törenine, akademi çevresinden Michel Bozdemir, Ali Kazancığil, Nedim Gürsel, Nilüfer Göle, Hamit Bozaslan, Faruk Bilici, Şirin Melikof, Riva Kastoryano, Dr. Fıtrat Demir Onger, Nora Şeni, Gaye Petek, Frederic Hitzel, Uğur Hüküm, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'ni temsilen 2 diplomat ile College de France ve İnalco'daki mesai arkadaşları ve bilim çevrelerinden akademisyenler katıldı.
Osmanlı ve Türkiye tarihi konusunda uzman kişiliğiyle tanınan Fransız Türkolog Türk dostu olarak tanınıyordu.
Yaklaşık olarak 15 yıldır College de France'de ders veren ve 1915'deki Ermeni Tehciri'nin "soykırım" olarak tanımlanamayacağını defalarca dile getiren Veinstein, bunun Ermeni milisler tarafından kışkırtma sonucu bir tehcir olduğunu söyleyerek Ermeni diasporasının tepkisini çekmişti. Fransa'nın en önemli okulları Ecole Normal Superieur ve EHESS'de eğitim gören Veinstein, 1986'da EHESS'de profesörlüğe yükseldi. Genç bir tarihçi iken Türkiye ile hiçbir bağlantısı olmadığı halde Osmanlı ve Türk tarihi üzerinde çalışmayı tercih etti.
A ta Turquie Derneği tarafından kendisine 2009 yılında Türkofil ödülü alan Veinstein, Ödül töreninde yaptığı şu konuşmasıyla dikkat çekmiş ve büyük alkış almıştı. Ömrünü adeta Osmanlı tarihine adayan Gilles Veinstein, neden bu seçimi yaptığını ise şöyle anlatmıştı:
"Genç bir eğitimci olarak Türk tarihini öğrenmeye karar verdiğimde ne tek kelime Türkçe biliyordum, ne Türk ve Osmanlı tarihi hakkında en ufak bir bilgim dahi yoktu. Bu konuyla ilgili olarak Türkiye'ye gitmiştim. Türk Profesörler bu seçimime çok şaşırmıştı. 'Doğruyu söyle bize, güzel bir Türk kızına mı aşık oldun' demişlerdi. Ama böyle bir şey de yoktu. Seçimim tamamiyle akademik ve entelektüel bir seçimdi. Ben böyle Türkolog olmuş birisiyim."
Nisan 1995'te Fransa'nın en büyük tarih dergisi olarak bilinen l'Histoire'da '1915'te yaşanan tehcirin soykırım olmadığını, tarihin bu döneminde Ermeni milislerinin de Türkleri katlettiğini' samimi bir şekilde yazdığı makaleye yansıtan Veinstein, Fransa'daki Ermeni diasporasının hedefi olmuştu. Tanınmış tarihçinin Fransa'nın en saygın Akademisi College de France'a üyeliğe kabulü de diasporanın büyük tepkisini çekmişti. Veinstein'ın seçimi akademik dünyada bir anda dikkat çekmişti. O dönem Cumhurbaşkanlığı makamında oturan Jacques Chirac'ın Veinstein'e destek vermesiyle, ünlü tarihçi birkaç oy farkıyla College de France üyesi seçilebilmişti. Gilles Veinstein, buradaki görevi sırasında büyük bir gayretle Türkiye ve Osmanlı tarihi kürsüsünü kurmayı başarmıştı.
(ÖZ-D)

16.02.2013 18:34:28 TSI

Editör: Wan Haber