Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Türk tarihi konferanslarında Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü Türk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, 'Türk Tarihinin Temel Dinamikleri' konusunda konferans verdi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Türklerin tarih boyunca kültürel kökenlerini ve gelişimlerini yeni nesillere doğru iletebilmek amacıyla her ay Türk Tarihi Konferansları düzenliyor. Türklerin sosyolojik, antropolojik ve kültürel kökenlerini ve gelişimlerini yeni nesillere doğru iletmek amacıyla gerçekleştirilen konferansların Aralık ayı konuğu Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü Türk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl oldu. AKM Perge Salonu'ndaki konferansta Taşağıl, "Türk Tarihinin Temel Dinamikleri"ni anlattı.
Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Türk tarihinin binli yıllarda 2 kıtada, daha sonra da 3 kıtada geliştiğini açıkladı. Türk dünyası kavramının Balkan ülkelerinden Kore'ye kadar olan sahada geçerli olduğunu belirten Taşağıl, tarih boyunca Türklerin kendilerini farklı isimlerle
tanıtırken yabancıların Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere Türklere 'Türk' diye hitap ettiğini söyledi. Türklerin tarih boyunca iklimlerin değişmesi ve ekonomik kaynakların azalmasından dolayı doğudan batıya göç ettiğini kaydeden Taşağıl, Batı Kazakistan bozkırlarında bir hayvanın yiyebileceği ot türünün 7 bin, Doğu ve Orta Avrupa bölümünde ise bir hayvanın yiyebileceği ot türünün 2 bin civarında olduğunu aktardı.
Taşağıl, şöyle konuştu:
"Türkler ekonomik sebeplerin yanı sıra düşman ülkelerin siyasi baskısı nedeniyle de göç ettiler. Türkler 10'uncu yüzyıldan itibaren Ortadoğu'da İran üzerinden İslam dünyasına, ardından da Anadolu'ya geldi. İlk defa Türkiye tabiri 582 yılında Bizans tarihçisi tarafından Orta Asya için kullanıldı. 900'lü yıllarda da Peçenekler zamanında Karadeniz kuzeyine, Memluk zamanında Mısır, Filistin, Suriye bölgesine Türkiye denildi. Sonrasında da Anadolu Türkiye oldu" diye konuştu.
Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı.
(SÇ-SÇ-Y)

10.12.2012 14:17:41 TSI

Editör: Wan Haber