Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara, taşeron firma çalışanlarının sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.
Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara sendika binasında yaptığı açıklamada, kıdem tazminatı haklarının korunması gerektiğini ve iş güvencesini kapsayan bir kadronun sağlanması gerektiğini belirtti.
Alın terinin karşılığını almak isteyen taşeron firma çalışanlarının sorunlarının bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini ifade eden Kara, "Çok çalıştırılıp az ücret ödeme anlayışı ile oluşturulan temel ücret politikasının en önemli örneği taşeron çalışanlar kamuda önemli bir yer tutmaktadır. Kamuda ve hastanelerimizde verilen bir ekip işidir. Taşeron firma çalışanları güvenlikten büro hizmetlerine, yemekten temizliğe kadar bu hizmetlerin önemli bir parçasıdır. Kamuda bugün toplam 427 bin taşeron firma elemanı çalışmaktadır. Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda 2002 yılında 17 bin olan taşeron firma çalışanı bugün 120 bini geçmiştir. Bazı hastanelerde neredeyse memur kadar taşeron firma çalışanı vardır. İlimizin en büyük hastanelerinden Atatürk Devlet Hastanesinde kadrolu kamu çalışanı sayısı 900, taşeron firma çalışan sayısı 600'ün üzerindedir. Bu oran ilimizdeki diğer hastanelerde de hemen hemen aynıdır. Büyük bir çoğunluğunu hastanelerde görev alan taşeron firma çalışanları için ne yazık ki çalışma hayatı bir ızdıraba dönüşmüştür. 11 ay çalıştırılıp iki gün işten çıkartılıp tekrar işe alınarak kıdem tazminatları yok sayılan binlerce taşeron çalışanın kaderini mahkemeler belirlemektedir. Kamu ve kurum yöneticileri bu konuda sorumluluğu üzerine almalıdır. Biz firma ile sözleşme yaptık, onların işçileri, onlar çözsün demek sorunu görmezden gelmektir. Sadece alın terinin karşılığını almak isteyen taşeron firma çalışanlarının soranları çözülmelidir. Bir anlamada kamu hizmeti veren çalışanların yaşadığı bu sıkıntıdan elbette ki hizmet ürettikleri kurumda sorumludur. Taşeron firma çalışanlarına kurumlar tarafından çerçevesi çizilmiş bir iş güvencesi sağlanırsa önemli bir mesafe kat edilmiş olacaktır. Hukukun bile tescil ettiği bu yol artık bir an önce yasal bir zemine kavuşmalıdır. Taşeron firma çalışanlarının aldıkları ücretler açlık sınırı olan 1 300 TL'ye çıkartılmalı, fazla mesailerinin karşılığı verilmelidir. Kıdem tazminatı hakları korunmalı, iş güvencesini kapsayan bir kadro sağlanmalıdır. Taşeron işçilerin ümidi devlettir. Alın terinin karşılığını almak isteyen taşeron firma çalışanlarının sorunları bir an önce çözülmelidir" dedi.
(OA-SA-Y)

06.12.2012 14:07:12 TSI

Editör: Wan Haber