Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin nöbetlerle ilgili basın açıklaması yaptı. Çetin açıklamasında sağlıkta nöbetler müebbet, karşılığının ise sefalet olduğunu söyledi.
Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı yaptığı açıklamada şunları kaydetti:"Sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından birisi de nöbetlerdir. 25 yıl görev yapan bir hemşirenin 3.5 yılını nöbet tutarak geçirdiği düşünüldüğünde, sağlık çalışanları için nöbet çileye dönüşmektedir. Nöbetlerle ilgili sağlık çalışanlarının büyük bir memnuniyetsizlik içindedir. Sağlık çalışanlarının yüzde 90'ı nöbet tutmak istememektedir. Daha az nöbet için çareler aranmaktadır. Nöbet ne yazık ki devlet tarafından öylesine benimsenmiştir ki, nöbet ücretleri ve aylık tutulacak nöbet sayıları Devlet Memurları Kanunu'nda yer almıştır. Ayda 130 saaten fazla nöbete ücret ödenmeyeceği hüküm altına alınarak adeta sağlık çalışanları nöbet tutma heveslisi gibi bir izlenimde oluşturulması ihmal edilmemiştir. Sağlık çalışanları için büyük bir sorun haline gelen nöbetlerin temel nedeni çalışan eksikliğidir. Yeterli çalışanın olmaması nedeniyle çözülemeyen nöbet sistemi ile çalışanlar "Mesai-Nöbet-İcap" denklemi ile karşı karşıyadır. Bu durum sağlık hizmetlerinin kalitesini etkilemekte, çalışanın memnuniyetsizliğini arttırmakta ve iş verimini düşürmektedir.
Sağlık çalışanları böylesine bir fedakârlıkta bulunurken, ne yazık ki komik nöbet ücretlerine mahkumiyet devam etmektedir. Çalışanların alın teri görmezden gelinmektedir. Bugün bir uzman tabip' bir saat nöbet karşılığında 7.38 TL, pratisyen hekim, 6,65 TL, diş hekimi 5.91 TL, Mesleki yüksek öğrenim görmüş ebe, hemşire ve sağlık çalışanları 4.43 TL, Lise dengi mesleki öğrenim görmüş ebe, hemşire ve sağlık çalışanları 3.69 TL, diğer tüm çalışanlar ise 2.58 TL nöbet ücreti almaktadır. 2000 TL alan bir işçi ise fazla çalıştığı her saat için 13.3 TL ücret almaktadır. Yetkililere sormak isteriz; Kutsal bir vazifeyi yerine getiren sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı bu ücretlerle karşılanabilir mi? Nöbetlerin karşılığı olarak görülen bu ücretlerde sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı değildir. Çalışanların yaptığı fedakarlıkla mukayese edildiğinde dikkate alınmayacak kadar gülünçtür. Yani Sağlıkta Nöbetler müebbet, karşılığı ise sefalettir.
Beklentilerinin yeterli istihdam yapılarak nöbetlerin asgari düzeye indirilmesi gerekmektedir. Nöbet ücretlerinin de makul bir düzeye getirilerek çalışanın emeğinin karşılanması gerekmektedir. Her sağlık çalışanının mesai saati başına almış olduğu ücreti nöbet ücreti olarak talep etmektedir. Örnek vermek gerekirse toplam aylık aldığı ücret 2000 tl olan hemşirenin aylık 160 saat mesai yaptığı göz önünde bulundurulduğunda bir saatlik mesai ücreti 12.5tl'dir. Bu rakam 1 saatlik nöbet ücreti olarak verilmelidir.
Performansa dayalı bir sistem içinde mesai saatlerinin dışında kuruma hizmet veren çalışanların nöbetlerinin döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır. Aylık 160 saatlik mesai saati dışında nöbet tutmak sureti ile fazla çalışılan süreler döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır.''
(COŞ-AÖ-Y)

19.01.2013 14:06:03 TSI

Editör: Wan Haber