Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Recep Akdağ'ın sınıfta kaldığını söyledi.
Kahveci, bazı ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Isparta'da, sendikanın şube başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Kahveci'nin gündeminde Sağlık Bakanlığı'ndaki değişiklik vardı.
Uzun bir zamandır sağlıkta bir dönüşüm programının uygulanmaya çalışıldığını söyleyen Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, dönüşüm kapsamında yapılan değişiliklerin sağlık çalışanlarının yükünü arttırdığını ifade etti. Artan iş yoğunluğuna rağmen, sağlık çalışanlarının sayısında aynı oranda bir artışın yaşanmadığını belirten Kahveci, bu nedenle çalışanların daha fazla çalışmak durumunda kaldığını öne sürdü.
Yeni Sağlık Bakanından çalışanlarının beklentileri olduğunu belirten Kahveci, bu beklentilerin başında ücretler ve özlük haklarının geldiğini, bu konuları gündemde tutmak için yakın zamandan yeni Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan randevu talep edip, konuyu kendilerine aktaracaklarını anlattı.
Türkiye'de 1 Ocak'ta iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili bir kanunun yürürlüğe girdiğini belirten Kahveci, kamu kurum ve kuruluşlarının da artık iş sağlığı ve iş güvenliği kanunu kapsamına girdiğini, Bunun da 2014'ün Temmuz ayında hayat geçeceğini de söyledi. Kahveci, ''Ancak, biz bunun 2014'e ertelenmesinde bir mana bulamadık. Bu uygulamanın 2013'ün temmuz ayına çekilmesi gerekir. Sağlık çalışanları çok zorlu bir yerde çalışıyorlar. Tedavi olmak için gelen hastadan bulaşan hastalıkla hayatını kaybeden çalışanlar var. Bununla ilgili kanun, alınacak tedbirlerin uygulanması açısından biran önce hayata geçirilmesi gerekir'" dedi.
ÇALIŞANLAR ŞİDDETLE KARŞI KARŞIYA
Çalışanların şiddetle de karşı karşıya kaldığını kaydeden Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her geçen gün şiddet artıyor. Bunun artmasının nedenleri var. Yeni gelen bakan bu konuya mutlaka eğilmelidir. Şu an itibariyle TBMM'de oluşturulan, Sağlık Çalışanlarına Uygulanan Şiddeti Araştırma Komisyonu çalışmalarını bitirdi. Bu çalışmaları tamamladıktan sonra ortaya çıkan tespitler, bunu bakan masaya yatırıp, çalışanların gündeminden çıkarmalıdır. Bu çok da zor değil. Alınacak önleyici tedbirleri, cezaların arttırılması gibi caydırıcı tedbirlerle en aza indirebilir. Şiddet, çalışanın gündeminden çıktığı zaman çalışanın verimliliği artacaktır".
Sağlık kurumlarında siyasallaşmanın bulunduğunu belirten Kahveci, bu anlamda sözleşme personel sisteminin kaldırılması gerektiğini kaydetti. Kahveci, hizmetli statüsünde çalışanların da memur kadrosuna alınması gerektiğini ifade etti.
KARNE NOTUNU VATANDAŞ VERSİN
Kahveci bir gazetecinin, "Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a karne notu olarak 10 üzerinden kaç verirsiniz' şeklindeki sorusuna, "'Karne notunu biz vermeyelim, vatandaş versin. Ama çalışanlar açısında baktığımızda Bakan sınıfta kaldı. 11 yıllık görev süresi içerisinde vatandaş memnuniyetini kamuoyunda sürekli ön plana çıkartıp, vatandaş memnuniyetinin yüzde 39'lardan yüzde 76'lara çıktığını söyleyen Bakan, 11 yıl içerisinde çalışanlarının haklarının geliştirilmesi yönünde yaptığı bir anket yok. Vatandaşların memnuniyetini arttıran grup, sağlık ordusudur" yanıtını verdi.
(FK-SK-Y)

25.01.2013 16:32:11 TSI

Editör: Wan Haber