Türkiye-Bulgaristan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'den vize konusunda Bulgaristan tarafının çabalarını artırmasını istedi.
Türkiye-Bulgaristan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Bulgaristan Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyetle görüştü. Bulgar heyetin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e yaptığı ziyarette iki ülke arasındaki ilişkiler masaya yatırıldı. Türkiye'nin NATO'da müttefiki olduğunu da hatırlatan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, 20 yıl önce demirperde olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün arttığına dikkat çekti. 3 ay önce hükümetler arasında toplantı yaptıklarını da hatırlatan Plevneliev, "Ticaret hacmi artıyor. Son 3 yılda 1 milyar dolar ekledik ve bu miktar gün geçtikçe artıyor. İki ülke çok daha büyük potansiyele sahip. Yatırımların teşvik edilmesi için yeni yasalar gerekiyor" dedi.
Telekom alanındaki Türk şirketlerinin Bulgaristan'da yatırım yapma isteklerinden memnun kaldıklarını ifade eden Plevneliev, "Demiryolları hattı da hızla kuruluyor. 200 kilometre hız yapan trenlerin gelip gidebileceği konusunda hemfikir olduk. Alt yapı projelerinde karşılıklı menfaatlerimiz olmuştur. Enerji konusunda ortak yatırımlar ve işbirliğine önem veriyoruz. Bulgaristan-Türkiye arasındaki doğalgaz bağlantısının sağlanmasını arzu ediyoruz" dedi.
Öztürk, vize konusunda, Bulgaristan tarafının çabalarını artırması gerektiğini dile getiren Öztürk, vizenin ilişkilerin gelişmesinde önemli bir sıçrama tahtası olacağını kaydetti. Öztürk, eğitim-kültür konusunda soydaşların kendi dillerinde eğitim görmelerinin kolaylaştırılması gerektiğinin altını çizerek, "Barışa daha fazla ihtiyaç vardır. Bunun tesisi için önyargılardan kurtulmamız gerekli. Ders kitaplarında barışı engelleyecek, pek çoğu tarihin derinliklerinde kalmış hususların gündemimiz tıkamaması lazım. Tarihin gerçekleriyle yazılması, Türkçe ders kitaplarının okullarda okutturulması taleplerini dile getirdik" dedi.
Öztürk, Türkçe eğitimine soydaşların ihtiyacı oranında izin verilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin yaptığı gibi Bulgaristan da ki vakıf mallarının iadesi, tarihi eserlerin onarılması için TİKA'ya izin verilmesi, Türklere, Pomaklara ve Romanlara karşı özellikle kamu görevlisi olmada çıkarılan zorlukların ortadan kaldırılarak eşit vatandaş muamelesi yapılması, yatırımların artması için Bulgaristan da faaliyet gösteren Türk iİşadamlarının mal ve can güvenliğinin sağlanması için gerekli adımların artırılması lazım. Ayrıca Burgaz Kumluk bölgesinde yapımına başlanan caminin minaresinden dolayı durdurulduğu, aslına uygun olarak yapımına izin verilmesi gerektiği de Bulgar cumhurbaşkanına bildirildi" dedi.
Öztürk, Bulgaristan'ın Avrupa'da gelişmesini desteklediklerini ve vize rejiminin geliştirilmesini istediklerini kaydetti.
(YS-MŞ)

03.12.2012 11:07:48 TSI

Editör: Wan Haber