Türk Kızılayı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriyeli sığınmacılar için harekete geçti ve 'İnsani Yardım İşbirliği Protokolü'ne imza koydu. Anlaşmaya göre BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin finanse ettiği 15.4 milyon dolarlık kaynakla Türk Kızılayı 90 binin üzerindeki Suriyeli için 18 bin 500 adet çadır üretecek.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Türk Kızılayı Suriye'den kaçan sığınmacılar için 'İnsani Yardım İşbirliği Protokolü'nü imzaladı. Etimesgut'taki Kızılay tesislerinde gerçekleşen törene Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ve UNHCR Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor katıldı. UNHCR'nin talebi üzerine Türk Kızılayı Türkiye'de bulunan 92 bin 500 Suriyeli'ye barınacak yer sağlaması ve 18 bin 500 adet çadırın üretimi için harekete geçti. Anlaşmaya göre UNHCR toplam değeri 15.4 milyon Amerikan doları olan miktarı Suriyeli mültecilerin çadır ve barınma masraflarının karşılanması için Türk Kızılayı'na verdi.
Etimesgut'taki törende konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, UNHCR'nin Van depremi sonrasında da depremzedeler için Türk Kızılayı'na destekte bulunduğunu hatırlatarak, "İşbirliklerimiz küresel boyutta devam etmekte ve edecektir" dedi.
Suriye sınırında 15 ayrı kampta çadır ve konteynır kentler kurulduğunu kaydeden Akar, üretilen çadırların ise 16 metrekare boyutunda, bir ailenin rahatça yaşayabileceği şekilde, çift kat ve yüksek kalitede olduğunu söyledi. Türk Kızılayı'nın ürettiği çadırın önünde gerçekleşen törende konuşan Akar, "BM'ye layık çadırlar üretiyoruz" diye konuştu.

"KIZILAY BAŞARILI BİR KURULUŞ"
Törende konuşan UNHCR Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor ise, Suriye'deki krizin devam ettiğine dikkat çekerek "İnsani çözüm olanaklarını sürdürüyoruz" dedi.
"Kızılay dünyada başarılı organizasyonlarıyla tanınan bir kuruluştur" diyen Batchelor, Türk Kızılayı'nın dünyanın her yerinde etkili bir şekilde çalıştığından övgüyle bahsetti. Kızılay'ın Suriyeli sığınmacılar için ürettiği çadırların kalitesinden de bahseden Carol, "Kızılay bugün daha pozitif bir ürünle ortaya çıkıyor" diyerek, iki kuruluş arasındaki iş birliğinin küresel boyutlara taşınacağı inancında olduklarını dile getirdi. 15.4 milyon dolar yardımın mültecilerin çadır ve diğer barınma ihtiyaçları için kullanılacağını belirten Carol, BM olarak daha önce de Suriyeli mülteciler için 110 bini aşkın çadır ve mutfak seti yardımları yaptıklarını söyledi.
Açıklamaların ardından Türk Kızılayı ve UNHCR adına Ahmet Lütfi Akar ve Carol Batchelor hazırlanan anlaşmaya imza atarken, imza törenin ardından ise ikili Suriyeli sığınmacılar için üretilen bir çadırı gezerek incelemelerde bulundu.
(AT-ÖZ-Y)

19.12.2012 13:06:58 TSI

Editör: Wan Haber