Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78. yıldönümü nedeniyle düzenlenen yürüyüşe katılan İzmir Büyükşehir Belediyel Başkanı Aziz Kocaoğlu, üzerinde, "Ben belediye başkanıyım. Koltuğu kadınlarla paylaşmak istiyorum' yazılı bir pankart taşıdı.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan Başkan Kocaoğlu, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinde kadınların temsil oranının yeterli olmadığını belirterek, "Sivil toplum örgütlerinde, siyasi partilerde hanımlara görev vermemiz gerekiyor. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki kadın yönetici sayısı artmıştır. Türkiye'nin ilk kadın genel sekreteri İzmir'dedir. Kendisi şu anda ev hapsindedir. Genel sekreterime, okul arkadaşıma buradan sevgilerimi iletiyorum" diye konuştu.
Meydandaki törenin ardından CHP'li ilçe belediye başkanlarının eşleri ve kendi eşiyle birlikte Kültürpark'taki İsmet İnönü Kültür Merkezi'ne kadar yürüyen Başkan Kocaoığlu, koltuğunu kadınlarla paylaşmak istediğini söyledi.
Sabahki törenlerin ardından İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde de 5 Aralık Türk Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi'nin yıldönümü nedeniyle bir söyleşi gerçekleştirildi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, ilçe belediye başkanlarının eşleri, kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve kadınların yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Kadın Erkek Komisyonu Üyesi Sevim Brav ile Buca İzkent Mahallesi muhtarı Gülümser Dibek konuşmacı olarak katıldı.
Baro başkanı Avukat Sema Pekdaş, Cumhuriyet Devrimi'nin Türk kadının kamusal alanda varolmasını sağladığını belirterek başladığı konuşmasında meslek gruplarının çoğunda yüzde 40 oranında kadının bulunmasına karşılık, aynı oranın karar organlarında görülmediğini söyledi.
Av. Pekdaş, sendikalarda ise kadının adının bile olmadığını, gizli işsizlerin kadınlardan oluştuğunu kaydederek, "Kadınlar yokluklarını temsil ediyor" dedi.
Türkiye bağımsız kadın hareketinin ciddi bir entelektüel ve mücadele deneyimine sahip olduğunu, Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişikliklerin de bu sayede gerçekleştiğini anlatan İzmir Baro Başkanı Av. Pekdaş, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Kadınlar sızlanmaktan vazgeçsin. Türkiye bağımsız kadın hareketi ciddi entelektüel birikime sahip. Medeni Kanun'un birçok maddesinin değişmesini sağladık. Kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair yasalar çıkmasını sağladık. Bunlar kadın hareketinin başarısıdır. Yasalar yetmez toplumda oluşan kültürel kodları da değiştirmek lazım."
(HD)

05.12.2012 14:51:42 TSI

Editör: Wan Haber