Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Emin Ucuz, Suriye ve Irak'ta yaşanan gerilimin siyasi ve ekonomik kayıpları arttırdığına dikkat çekerek, bir an önce barış ve istikrar ortamının sağlanması gerektiğini belirtti.
Merkezi Mersin'de bulunan TURAB'ın Genel Başkanı Emin Ucuz, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye ve Irak'taki gerilimlerin Türk iş dünyasında endişe yarattığını kaydetti. Bölgede bir an önce barış ve istikrar ortamının sağlanmasını isteyen Ucuz, özellikle Suriye'de insanlık dramına dönüşen olayların insani olarak kabul edilemeyecek seviyeye ulaştığını vurguladı. Olayların insani boyutunun bir diğer ayağının ise temel ihtiyaçların karşılanamaması ve ekonomik kayıplar olduğunu belirten Ucuz, "Suriye'de halk ne yapacağını bilmez bir halde canını kurtarma derdinde. Ülkeyi doyuran, giydiren, geliştiren işadamları ise şaşkın vaziyette. Bölgenin en önemli ülkelerinden biri olan Suriye'de yaşanan bu olaylar Türkiye'yi de olumsuz etkilemekte. Gerek siyasi, gerekse ekonomik açıdan kayıpların artması endişe verici. Özellikle bölgemiz hem ekonomik hem de sosyal anlamda Suriye'deki olaylar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamakta. Ticaret, transit ticaret, turizm faaliyetleri adeta durdu. Bu durum artık sona ermeli. Suriye'deki ateş durmalı. Barış ve demokrasi ortamı oluşturulması sağlanmalı. Ortadoğu'da barış ve istikrarın sağlanmasında Türkiye'nin rolü büyüktür. Bu kapsamda Türk hükümetinin Suriye'ye yönelik dikkatli ve hassas çalışmaları memnuniyet verici. Bu çabalar artarak sürmeli" dedi.
Suriye'deki iç karışıklık bittiğinde bölge işadamlarının avantajlı olacağını da ifade eden Ucuz, bağların koparılmaması uyarısında bulundu. Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Irak'a ilginin arttığını ancak Irak'taki gerilimin de endişe verici olduğunu dile getiren Ucuz, Türkiye'nin Almanya'dan sonra en çok ihracat yaptığı ikinci ülkenin Irak olduğuna işaret etti. Suriye'de yaşanan gerilim nedeniyle transit ticaretin Irak'a kaydığını dikkat çeken Ucuz, "Ancak, Irak'ta merkezi hükümet ile yerel hükümet arasındaki gerilim iş dünyasını tedirgin etmekte. Bu duruma bir an önce son verilmeli ve istikrar sağlanmalı. Gelecek vaat eden Irak'ın bu durumu sonlandırması için bölgenin rol model ülkesi konumundaki Türkiye'nin katkıları önemlidir" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için öncelikle komşularla ticaretin arttırılmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Ucuz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye bu yolda son zamanlarda önemli mesafeler katetmiştir. Verdiğimiz emeklerin karşılığını alacağımız bir süreçte yaşanan istikrarsızlıklar ve gerilimler moral bozucu, endişe vericidir. Bunların giderilmesi ile Türk iş dünyasının bölgedeki atağı büyüyerek devam edecektir."
(KYM-CC-E)

10.01.2013 12:22:26 TSI

Editör: Wan Haber