TBMM milletvekilleri, belediye başkanları ve iş adamlarından oluşan 15 kişilik heyet, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e geldi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan'ın başkanlık ettiği heyet, ilk olarak Cumhurbaşkanı Alzambek Atambayev tarafından kabul edildi. Yaklaşık bir saat süren görüşmede, Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ele alındığı bildirildi. Türk heyeti, daha sonra Kırgızistan Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov'u ziyaret etti. Samimi bir ortamda geçen görüşmede, parlamentolar arası ilişkilerin yanı sıra Osmanlı Sultanı Orhan Gazi'nin İznik'i fethi sırasında şehit düşen Kırgız askerlerin gündeme geldiği ifade edildi. Heyet, görüşmelerin ardından Bişkek'teki Türk Büyükelçiliği'ne bir ziyarette bulundu. Heyet burada Büyükelçi Necat Akçal tarafından karşılandı.
Büyükelçilikte temaslarına ilişkin basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Mehmet Erdoğan, "Kırgızistan'da parlamenter sistemin gelişmesiyle ilgili atılacak adımlar ve atılan adımlar var. Bunların üzerinde konuştuk. Bunlarla ilgili neler yapılması gerektiğini, Türkiye'deki örnekleriyle ele aldık. Türkiye'deki özellikle siyasi istikrarsızlığın önündeki engellerin nasıl kalktığı, koalisyon hükümetlerinin güçlü olmadığı, biliyorsunuz bugün Kırgızistan'da güçlü bir koalisyon hükümeti var. Beş tane siyasi parti var. Tabi güçlü hükümetlerin daha çok tek partilerin halktan aldıkları büyük desteklerle oluştuğunu konuştuk. Tabi mafya, çetelerle, yolsuzluklara karşı ciddi mücadelemizi anlattık. Çünkü Türkiye'nin en son 10 yılda gelişmişliğinin altında istikrar yatıyor. İstikrar olduğunda ekonomi de kendiliğinden gelişiyor ve büyüyor. Ülke güçleniyor. Bugün biz milli harp sanayimizi bile kurduk. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tanklar ve helikopterler dahil yüzde 55'ini biz üretiyoruz. Tabi bu örneklerin kendi ülkelerinde de olmasını istiyorlar. Bunlarla ilgili konuları uzun uzun konuştuk" şeklinde konuştu.
(CC-D)

06.12.2012 17:13:46 TSI

Editör: Wan Haber