Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Şubat'ta öğretmen ataması yapılması konusundaki kararlılığımızdan taviz vermeyeceğimizin herkes tarafından bilinmesini istiyoruz" dedi.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Şubat'ta öğretmen ataması yapılması konusuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in Temmuz ayında 15 branşta öğretmenler için yapılacak alan sınavından sonra öğretmen atamalarının gerçekleştirileceğini açıkladığını ve 'Ağustos ayına kadar atamamız olmayacak' dediğini hatırlattı. Dinçer'in 'Daha nitelikli öğretmen talebinde bulunuyorken, alan sınavı da yapmayı planlamışken, Şubat ayında atamayı bekliyor olmak ve dile getirmek, bence önceki isteklerle çelişiyor' ifadesini kullandığını söyleyen Koncuk, "Bakan Dinçer'in alan sınavının nitelikli öğretmen temini sağlayacağını söylemesi yaşanan sorunların ana nedenini bilmediği anlamına gelmektedir. Çünkü alan sınavı nitelik ölçen bir sınav değil, sıralama sınavıdır. Alan sınavı ile nitelikli öğretmen ataması yapılacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır" dedi.
Öğretmen atamalarında bazı branşlara fazla, bazı branşlara az kontenjan ayrıldığına dikkati çeken Koncuk, gerekli tedbirler alınmadığı için zamanla bazı branşlarda aşırı yığılma olduğunu ifade etti. KPSS'den 30-40 puan alanlar öğretmen olarak atanabildiğini belirten Koncuk, 85-90 puan alanların ise açıkta kaldığını dile getirdi. Dinçer'in bunu dahi öngöremediğini ve kamuoyunu yanıltan açıklamalar yaptığını iddia ederek, "Üstelik bu sınav, sadece 15 alanda yapılacaktır. O halde, sadece 15 alanda mı nitelikli öğretmen ataması yapılacaktır? Diğer branşlara atananlar nitelikli öğretmen kategorisinde olmayacak mıdır? Ya da alan sınavı olmadığı için bugüne kadar atanan öğretmenler niteliksiz midir, mesleki yeterliliğe sahip değil midir? Yoksa Bakan Dinçer de Maliye Bakanı gibi öğretmenlerimize kalitesiz mi demek istemiştir? Bu nasıl bir mantık yürütmedir" şeklinde konuştu.

"ÖĞRETMENLER İÇİN KPSS'NİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDEN BİR YIL OLARAK BELİRLENDİ"
Milli Eğitim Bakanlığı sınav merkezli eğitimden uzaklaşmayı planladığını, SBS'yi kaldırdığını ve öğretmenlik mesleğinde KPSS'nin geçerlilik süresini 1 yıl ile sınırlandırdığını hatırlatan Koncuk, "Öğretmenlerimiz, eğitim fakültelerinde yıllarca dirsek çürütürken, ardından atamasının yapılması için KPSS'ye hazırlanırken, KPSS'nin geçerlilik süresini bir yıl ile sınırlamak ne kadar doğrudur? Tüm kamu görevlisi olacak kişilere yapılacak sınavın geçerliliği 2 yıl olarak belirlenmişken, öğretmenler için KPSS'nin geçerlilik süresi 1 yıl olarak belirlenmesi hak ve hukukla bağdaşır mı? Kaldı ki Türk Eğitim-Sen olarak, öğretmenler için KPSS'nin geçerlilik süresinin iki yıl olması için açtığımız dava halen devam etmektedir" dedi.
Dinçer'in, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlıkta atamalar ve yer değiştirmelerin yılda bir kez yapılacağının kanuna bağlandığını söylediğini hatırlatan Koncuk, bunun delindiğinin geçen yıldan gayet iyi bilindiğini ve geçen yıl Şubat ayında 17 bin öğretmen atamasının gerçekleştirildiğini söyledi. Koncuk, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu ek atamalar neticesinde, yer yarılmadı, kıyamet kopmadı, eğitim sistemi tıkır tıkır işledi. Daha önceleri yılda iki kez öğretmen ataması yapılıyorken, bunu yılda bir kereye indiren de Ömer Dinçer'in ta kendisidir. Yani Ömer Dinçer kendi eliyle öğretmen atamalarını hercümerç etmiş, 350 bin ataması yapılmayan öğretmeni ağlatmış, okulları, öğrencileri öğretmensiz bırakmıştır. Bakan Dinçer'in yılda bir kez öğretmen ataması inadını anlamak mümkün değildir."

"ŞUBAT AYINDA ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMASI KONUSUNDAKİ KARARLILIĞIMIZDAN TAVİZ VERMEYECEĞİZ"
Bakan Dinçer'in artık ön yargılarını bir kenara bırakmasını, kamuoyunu yanlış bilgilendirmemesini, eğitimin ihtiyaçlarını ve öğretmenlerin beklentilerini karşılamasını istediklerini belirten Koncuk, "Çok şey mi istiyoruz? Bakan Dinçer, yalanlar arkasına saklanmaktan vazgeçerek, öğretmen atamalarını yılda iki kez yapmalıdır. Türk Eğitim-Sen olarak Şubat'ta öğretmen ataması yapılması konusundaki kararlılığımızdan taviz vermeyeceğimizin herkes tarafından bilinmesini istiyoruz" dedi.
(EY-ÖZ-Y)

05.01.2013 10:22:29 TSI

Editör: Wan Haber