'Fareler ve İnsanlar' ile 'Şeker Portakalı' isimli dünyaca ünlü eserlerin ardından veli şikayetleri listesine Türk edebiyatının usta yazarı Muzaffer İzgü'nün 'Zıkkımın Kökü' isimli kitabı da eklendi. İnceleme altına alınan kitapta çocuklara karşı aykırı bir satır bulunmadığı belirtildi. İzgü, olayı; "Çocukların ve gençlerin eline verilmesi gereken en önemli kitaplardan birisidir. Şaşkınım" sözleriyle değerlendirdi.
Türk edebiyatında 26'ıncı kez basımı yapılan Muzaffer İzgü imzalı 'Zıkkımın Kökü' isimli kitap incelenenler listesinde yer aldı. Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, çocuk edebiyatının usta kalemi Muzaffer İzgü'nün "Zıkkımın Kökü" adlı kitabının "ergenlik çağındaki öğrencilere uygun olmadığı" gerekçesiyle öğretmenler tarafından performans ödevi olarak verilmemesini istedi. Eserini bir 'gecekondu kitabı' olarak nitelendiren İzgü de, bugüne kadar adı geçen kitapla ilgili hiçbir veli ya da öğretmenden şikayet almadığını söyledi. Kitabının 26. kez basıldığını anlatan İzgü; şöyle konuştu: "Şimdiye kadar hiçbir veli ve öğretmenden bir şikayet almadım. Çünkü ben edebiyatçıyım. Ben sırtımı edebiyata yasladım. Edebiyata yasladığım için her şeyi edebiyatın kriterleri içinde yazarım. Ben öğretmenim. Öğretmen olarak çocuğa ne verilir? Ne yazılır? Bunu çok iyi bilen biriyim. Şu kitabın içinde çocuklara aykırı olabilecek herhangi bir şey yok. Anımsatmalar var sadece."

KİTABI TEKRAR OKUDU
Medya aracılığı ile olaydan haberdar olduğunu ifade eden İzgü, kitapta emeği ve insanlığı anlattığına dikkat çekerek okunması gereken bir kitap olduğunu savundu. Olayı ilk kez bir gazeteci vasıtasıyla duyduğunu anlatan
İzgü; sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim hiçbir haberim yoktu. O an dondum kaldım. Çok şaşırdım. 154 kitap yazdım. Benim hiç özel yaşamım olmadı. Çocukları çok seviyorum. Ben çocuklara yazıyorum. Ben çalakalem yazmam ki. 3 gün önce oturdum tekrar okudum ve güldüm. Neden bunu sansürlemek istiyorlar? İnsanın duyguları olamaz mı? Ergenlik çağında merak etmek çok doğal. Ben bu kitapta emeği insan olmayı yardımlaşmayı anlattım. Çocukların ve gençlerin eline verilmesi gereken en önemli kitaplardan birisidir."
Kitapların kolay yazılmadığına dikkat çeken İzgü, 'Zıkkkımın Kökü' isimli eserinin 1,5 yıl içinde vücut bulduğunu söyledi. Kendisinin halk yazarı olduğunu açıklayan İzgü, şöyle konuştu: "Kim iktidarda olursa olsun bugün bana 'Devlet Sanatçısı' ünvanı bile verseler elimin tersi ile iterim. Çünkü ben halkımın yazarıyım. Asla kabul etmem."
(AH-HO-Y)

14.01.2013 09:45:43 TSI

Editör: Wan Haber