Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, sadece biber için değil tüm ürünlerde kalıntı ile mücadelede yıllık eylem planları hazırlandığını belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, basın yayın organlarında "Türk biberinde ani zehir tehlikesine karşı AB plan istedi" başlığıyla yer alan haberler üzerine Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bir açıklama yapma gereği hissettiğini söyledi. Köksal, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sadece biber için değil tüm ürünlerde kalıntı ile mücadelede yıllık eylem planları hazırlamaktadır. İhtiyaç duyulması halinde ise bu eylem planları ihracat yaptığımız ülkelerin ilgili birimleriyle paylaşılmaktadır. Avrupa Birliği (AB), haberde iddia edildiği gibi 'ani zehirlenme tehlikesi' nedeniyle Türkiye'den bir eylem planı hazırlamasını talep etmemiştir. AB için hazırlanan 'Biber Eylem Planı' Bakanlığımız tarafından hazırlanan ' Ulusal Kalıntı Eylem Planın' bir parçası olup bu planlar ihtiyaç duyulduğunda başka ürünler içinde de hazırlanmaktadır. Bu eylem planı Bakanlığımızın AB ile yürüttüğü rutin bir uygulamadır" dedi.
BİBER İHRACATINDA SIKINTI YOK
Türkiye'nin AB'ye biber ihracatında herhangi bir engelleyici kararı ya da kısıtlaması olmadığını açıklayan Köksal, "Bakanlığımız kalıntı ile mücadele kapsamında birçok uygulamayı hayata geçirmiştir. AB'de yasaklı 181 pestisit etken maddesi son 10 yılda kullanımdan kaldırılırken, bitkisel ilaçların satışına reçete zorunluluğu getirilmiştir. Pestisit kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar sonucunda kalıntı rastlanan ürün miktarlarında önemli azalmalar meydana gelmiştir. 2012 yılında ihraç edilen biberin binde ikisinde kalıntıya rastlanmış olup, bu oran yüksek hassasiyete sahip AB ülkeleri gıda kriterlerinin altındadır. Ayrıca ihraç edilen ürünlerde kalıntıya rastlandığında bu ürünler Türkiye'ye iade edilmemekte ithalatçı ülke tarafından imhası sağlanmaktadır" diye konuştu.
(MB-İK)

01.02.2013 11:43:09 TSI

Editör: Wan Haber