AA muhabirinin verdiği bilgiye göre; 2,5 yıldır Peşmergenin eğitimi için Musul yakınlarında bulunan Türk birliğinin değiştirilmesi için Başika bölgesine 150 civarında asker karayoluyla gönderildi. Birliklerin değişimi dolayısıyla 20-25 tank da bölgeye intikal etti.

2 yılı aşkın süredir bölgede bulunan askerlerin ise, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye döneceği belirtildi.

“Bu bir operasyon değil”
Irak Parlamentosu tarafından görevinden alınan Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi konuyla ilgili Al Jazeera’ye konuştu; “Irak askerini eğitmek üzere Zelikan Kampı’nda bulunan Türk askerleri görev değişimine gitti. Kamp genişlediği için gelen sayı daha fazla. Askeri konularda detay veremem ama bu bir operasyon değil. Eğitim misyonunun devamı” dedi.

Nuceyfi, mucavir bir bölgeye güvenlik önlemleri için Türk zırhlı birliklerinin de konuşlandığını doğruladı.

ABD: Koalisyon faaliyetlerinin bir parçası değil
ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri de, Türk askerlerinin Kuzey Irak’taki faaliyetlerinin farkında olduklarını ve bu faaliyetlerin, ABD liderliğindeki Koalisyon’un faaliyetlerinin bir parçası olmadığını açıkladı.

Tanklar görüntülendi
Değişim için Musul’a giden Türk birliklerinin görüntüsü sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde askeri araçlardan oluşan konvoyun geçişi görülüyor.

Musul, IŞİD’in elinde
Musul Vilayeti’nin büyük bir bölümü ve Musul kent merkezi IŞİD’in elinde bulunuyor. Başika kasabası, Musul kentinin kuzeydoğusunda bulunuyor.

Kuzey Irak’taki kaynaklardan gelen ilk bilgiler; Türk askerlerinin, Başika yakınlarındaki El Şihan kampına konuşlandığı ve Musul’un, IŞİD’in elinden alınmasına yardımcı olacakları iddialarını içeriyordu. (CNN Türk, Al Jazeera Türk, DHA, ZETE)

Editör: Wan Haber