ANTALYA - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye'nin klasik turizm pazarı Rusya'nın dışında Hindistan, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kuzey ve Körfez ülkelerine açılması gerektiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte hedef ülke olarak Hindistan'ın seçildiğini belirten Ayık, yılda her biri 5 milyon dolar değerindeki Hint düğünlerini Türkiye'de yaptırmak istediklerini kaydetti.

TÜROFED, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve 12 turistik işletmenin katılımıyla 18-24 Kasım tarihleri arasında Hindistan'ın Mumbai, Bangalore, Chennai, Hyderabad ve Delhi eyaletlerine tanıtım gezisi düzenledi. Geziyle, Hindistan'ın üst düzey gelir grubuna sahip olan kitleyi golf, balayı, düğün ve kültür turizmi alanlarında Türkiye'ye çekilmesi hedefleniyor. Düzenlediği basın toplantısıyla tanıtım gezisini değerlendiren TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Türkiye turizminde klasik pazarların bulunduğunu, bunun Rusya geldiğini belirten Ayık, turizmdeki hedefler için bu pazarların yanına alternatif pazarların konulması gerektiğini ifade etti. Çin, Amerika, Güney Amerika gibi destinasyonların hep konuşulduğunu ancak, 2023 gelişim stratejine bakıldığında orta destinasyon ülkeleri olan Hindistan, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kuzey ülkeleri ile Körfez ülkelerine daha kolay ulaşılacağını kaydetti. Hindistan'ın genel kültür yapısından dolayı oradaki hedef kitlenin farklı olduğunu belirten Ayık, özellikle golf, balayı düğün ve organizasyon gibi kitleleri hedef aldıklarını ifade etti. Bu seyahat esnasından da bunlar üzerinde durduklarını anlatan Ayık, bugüne kadar Türkiye 15 civarında yapılan Hint düğünlerini Türkiye'ye çekmek istediklerini söyledi. Ayık, bu rakamı 100'ün üzerine çıkarmak istediklerini, yüz bin olan Hindistanlı turist sayısını da 5 yıl içerisinde ciddi oranda artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Hindistan'da bulundukları süre içerisinde 2013 Ekim ayında yapılmak üzere 2 Hint düğünü anlaşması yaptıklarını belirten Ayık, ülkedeki turizm anlayışının, klasik kitle turizminden farklı olduğunu kaydetti.

İstanbul'ın bu pazarda önemli bir popülarite kazandığını belirten Ayık, başta Antalya, İzmir, Bodrum, Fethiye, Kuşadası, Mardin, Kapadokya bölgelerinin yanında termal turizm bölgelerini de ön plana çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Ayık, özellikle golf, düğün, balayı ve organizasyonlar için ayrı bir tanıtım çalışması planladıklarını kaydetti. Hindistan'ın bir milyarın üzerinde nüfusunun olduğuna dikkat çeken Ayık, halkın alım gücünün yüksek olduğunu söyledi. Ayık, Hindistan'ın dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olduğunu belirtti. Hindistan'ın İstanbul ve Antalya'ya ortalama 5 saatlik bir uçuş mesafesinde olduğunu kaydeden Ayık, bu nedenle ulaşılması kolay bir ülke olduğunu belirtti. CİHAN

Editör: Wan Haber