Tur Operatörleri Birliği Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, "Ülkemizde sayıları 400'ü aşkın ve 200 binin üzerinde yatak kapasitesine sahip olan kamu kamplarının ülkemiz ekonomisine ve turizmimize kazandırılması için özelleştirilmesi gerekmektedir'' dedi.
Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü ve Tur Andiamo Genel Müdürü Cem Polatoğlu, turizmciler olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kamu kurumlarına ait dinlenme tesislerine ilişkin açıklamasını desteklediklerini belirterek, "Biz turizmciler de inanıyoruz ki ülkemizde sayıları 400'ü aşkın ve 200 binin üzerinde yatak kapasitesine sahip olan kamu kamplarının ülkemiz ekonomisine ve turizmimize kazandırılması için özelleştirilmesi gerekmektedir. Cumhuriyet dönemimizde başlayan, örneğini aldığımız benzerleri sadece eski Doğu Bloğu ülkelerinde kalan ve Türkiye'mizin en güzel tatil beldelerini kaplayan bu kamu kamplarında halen günlüğü 8-10 milyon TL karşılığı konaklama sabah kahvaltısı öğle yemeği akşam yemeği servis verilmektedir. Türkiye olarak biz bu sistemi eski Sovyetler Birliği zamanında Rusya'dan aldık. 250 milyonluk Rusya'daki 'dacha' adı verilen kamu kamplarının sayısı Türkiye'dekilerden çok daha azdır. Ayrıca Rusya'daki 'dachalar' tatil köyleri değil gerçekten sağlık kampları statüsündedir. Rusya'nın en büyük petrol şirketi Gasprom'a ait bu kamu kampları hızla özelleştirilmektedir. Yapılan kaba hesaplara göre Türkiye'de ki bu tesislerin arsa değerleri toplamı 300 milyar doları geçmektedir" dedi.
Kamu kamplarının başta uluslararası otel zincirleri olmak üzere özel sektöre satılması gerektiğini söyleyen Polatoğlu, şöyle konuştu:
"Bu tesisleri alan yabancı şirketler de ateşin altına elini sokacakları için karlılıklarını, çıkarlarını sürekli kılmak amacı ile bugüne kadar defalarca yaşadığımız, potansiyel 'Apo' krizlerini, anarşiyi, terörizmi, ne de Müslüman ülke, insan, hayvan hakları, EU dışı ülke problemlerini pek gündeme getirmek istemeyeceklerdir. Bunu yapan Mısır, Fas ve Tunus gibi yukarıdaki detaylara fazlasıyla sahip ülkeler, arkalarını bu uluslararası tröstlere dayayarak 'heyecansız' turizm sezonları geçirmektedirler. 4-5 milyon kamu çalışanından ziyade üst düzey yöneticilerin faydalandığı bu tesislerin satışı ile tüm kamu çalışanlarına tatil paraları, her sene seyahat acentelerinde kullanılmak üzere 'tatil çeki' olarak verilebilir, devlete de üstüne milyarlarca dolar kalır. En önemlisi 400 bin yatak kapasitesi de Türk turizmine açılır. Ucuz tatil hakkını buralarda kullanamayan işçi-memur kesiminin de tatil hakkından faydalandırılmasını istiyoruz. Kamu kamplarının özelleştirilmesi ile oluşacak 300 milyar doları aşkın fon, 'tatil çeki' olarak 4-5 milyon işçi ve memura kullandırılsın diyoruz. Sadece TURSAB'a bağlı seyahat acentelerince kullanılabilecek bu çekler, biz seyahat acentelerine de milyonlarca potansiyel müşteri anlamına gelir diyoruz."
(FKE-CC-E)

17.01.2013 17:36:13 TSI

Editör: Wan Haber