Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Irak'ın önemli potansiyellere sahip olduğunu belirterek, "Amacımız Irak'ın zenginliklerini sömürmeden ve tüketmeden bu ülkenin tekrar yapılanmasına destek olmaktır" dedi.
Türkiye-Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (TÜRİYAD) 1. Olağan Genel Kurulu, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki (MTSO) toplantıda konuşan Güzeloğlu, 2023 için belirlenen hedeflere hızla yaklaşıldığını, Mersin'in de bu yürüyüşü zenginleştirdiğini söyledi.
Ülkemizin küresel ölçekte yaşanan krizlere rağmen 2002 yılından sonra dünyanın önemli üretim merkezlerinden birisi haline geldiğini kaydeden Güzeloğlu, "Bu noktada en yüksek değer, düşünceden başlayarak bilimsel olarak test edilen bilimsel bilgidir. En yüksek katma değer de burada yoğunlaşmıştır. Ekonomide taşıyıcı olan teknolojiye dayalı gelişmedir. Buna bağlı olarak günümüzün yeni üretim merkezi olan doğu, düşünceyi üretime taşıyacak bir doğruya yol alıyor. Ülkemizde yürütülen bilimsel çalışmaların artması da bunun işaretidir. Çünkü 2023'ü hedefleyen ülkemiz daha ileriye bakmak zorundadır. Kent ve kurum yönetimi de bunları düşünmek ve uygulamaya koymak sorumluluğundadır. Bugünü ve kısa bir geleceği düşünerek üretmek ve ayakta kalmak mümkün değil. Yönetim ve üretimde uzun bir süre planlama yapılmadığı takdirde başarılı olunamaz. Bizler geleceğe hazırlanmak zorundayız. Yeni dönemin bakışında ekonomik belirleyicilik esastır. Başarı ekonomik gelişmenin güçlü olmasıdır. Bugünlerde konuştuğumuz konu budur. Günümüzde sınırlar önce beyinlerde sonra da fiziksel boyutlarda kaldırılmıştır" diye konuştu.
Irak'ın ülkemizin de üzerinde bulunduğu coğrafyanın önemli bir ülkesi olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, Türkiye'nin Irak ile her anlamda iç içe geçtiğinin altını çizdi. Türkiye'nin Irak'taki istikrarı sağlamasının arzuladığını vurgulayan Güzeloğlu, şöyle devam etti; "Komşumuzla tarihten gelen sorumluluklarımız var. Amacımız Irak'ın zenginliklerini sömürmeden ve tüketmeden bu ülkenin tekrar yapılanmasına destek olmaktır. İşin özü budur. Irak'ın sahip olduğu potansiyeller ülkemiz adına kazanç olabilir. Bu noktada Türk iş adamlarının Irak'a yaklaşımlarında büyük bir öngörü var."
TÜRİYAD Genel Başkanı Feridun Gündüz ise, 2023 hedeflemesine dernek olarak gereken katkıyı vereceklerinin altını çizdi. Mersin'in ülke genellemesinde Irak'a yapılan ihracatta 6'ncı sırada yer aldığı bilgisini veren Gündüz, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun iş adamlarının önünü açtığını söyledi.
(HSK-Y)

20.01.2013 14:14:55 TSI

Editör: Wan Haber