Prestij Gazetesi'nden Fazıl Erüş'ün haberine göre; Van'a gelen turist sayısında artış yaşandığı görülüyor. 2015 yılının ilk 5 aylık diliminde Van'a gelen yerli ve yabancı turist sayısı, geçen yılın rakamları ile karşılaştırılınca yüzleri güldürdü. Kente bu yılın ilk 5 ayında gelen yerli ve yabancı turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 405 bine ulaştı. Bu süre içinde Van'ı en fazla İranlı turistlerin ziyaret ettiği belirtildi.

Van'a gelen yerli ve yabancı turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre Van'a bu yılın ilk 5 ayında gelen yerli ve yabancı turist sayısı arttı. Bu yıl ilk 5 ayda kente gelen turist sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 artarak 327 binden, 405 bine yükseldi. Van'ı ziyaret edenler arasında en çok da İranlıların olduğu açıklandı.

'78 BİN TURİST ARTTI'
Turizme büyük umut bağlayan Van, geçen yılın aynı tarih aralığına göre 2015 yılının ilk 5 ayında kente gelen turist sayısı açısından güzel bir çıkış yakaladı. 2014 yılında Van'a gelen yerli yabancı turist sayısı ilk 5 ayda 327 bin kişi olurken, bu sayı 2015 yılında aynı dönemlerde 405 bin kişiye ulaştı. Kente gelen turist sayısı 78 bin arttı.

'YETERLİ DEĞİL'
Van turizmini ve kente gelen turist sayısını gazetemize değerlendiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, "Kentimize gelen turist sayısı geçtiğimiz yıla göre sevindirici ancak yeterli değil. Turist sayımızı arttırmamız gerekiyor. Bunun için çalışmalarımızı el birliği ile sürdürmeliyiz" dedi.

'SEFERBER OLMALIYIZ'
"Van'da Tarih, kültür, doğa ne ararsan var" diyen Aktuğ, "Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Gelen turist sayısına baktığımızda bir iyileşme söz konusu. Ama bu yeterli mi diye sorarsanız elbette değil. Turizm için seferber olmalıyız. Çünkü turizmin bu kentteki en küçük esnafa bile faydası var. Bu insanlar girdiği her yere döviz bırakıyor. Sıcak para bu ilin ekonomisi için çok büyük bir döngüye sebep oluyor. Bu bilinçle hareket etmek lazım. El birliği ile kent turizmimizi istenilen noktalara taşımalıyız" ifadelerini kullandı.

'GÜVEN VE HUZUR ŞART'
Turizm sektörünün en küçük bir olumsuzluktan hemen etkilendiğine dikkat çeken Aktuğ, "Toplumsal olaylardan en fazla ve en çabuk etkilenen sektör turizm sektörüdür. Turistler güvenli görmedikleri, kafalarında herhangi bir olumsuzluğun olduğu yere gitmiyor. Buna bu kentte birçok defa şahit olduk. Dolayısıyla kentimizi bu imajdan kurtarmalıyız. Van'ın ne kadar güvenli ve huzurlu bir kent olduğunu onlara gösterebilmeliyiz." şeklinde konuştu.

'TURİSTLER MEMNUN AYRILMALI'
Her şeye rağmen umutlu olduğunu belirten Aktuğ, esnafın turistlere karşı daha duyarlı ve hassas olmasını gerektiğini söyledi. Birçok şikayet ile karşı karşıya kaldıklarını, bu durumun kendilerini üzdüğünü vurgulayan Aktuğ, "Esnaf bir eşyayı pahalı satarsa turiste, o turist bir daha bu kente gelmez. Bu da büyük bir kayıp demektir. Bundan dolayı turistlerin her gittiği yerde memnun ayrılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber