TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, Tunceli'nin Hozat ilçesindeki fişleme iddialarına ilişkin 2004-2012 yılları arasında görev yapmış emniyet amirlerini dinledi. Emniyet amirleri, fişlemeden haberlerinin olmadığını ve emniyetin böyle kanun dışı bir işlem yapmayacağını söyledi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, Hozat'ta yaşanan fişlemeye ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Komisyon, 2004-2007 yılları arasında görev yapan Oğuz Kaan Köksal, 2007-2010 yılları arasında görev yapan Murat Uçar, 2010-2012 yılları arasında görev yapan Oktay Kaygısız'ı dinledi. Komisyon Başkanı AK Partili Mehmet Metiner, Köksal'ın fişlemeden önce Hozat'taki görevinden ayrıldığını söyledi. İlk olarak dinlenen Köksal, fişleme ile ilgili ne bir emir aldıklarını ne de emir verdiklerini söyledi. "Kayıt altına alınması bizim işimiz değil. Biz suçlularla ilgileniriz" diyen Köksal, fişleme iddialarını okuyunca hayretle karşıladığını ifade etti. Köksal, ilçenin emniyetinin sadece kendilerinden sorumlu olmadığını, jandarma, istihbarat, tugay olmak üzere 4 ayaklı bir sistem olduğunu ve emniyetin bu halkaların en sonuncusu olduğunu ifade etti.
Murat Uçar ise, olayı medyadan duyduğunu ve şaşırdığını söyledi. Uçar, "Ne biri bize böyle bir işlem yapın dedi ne de biz altımızda çalışandan böyle bir şey istedik" dedi. Komisyon Başkanı Metiner'in A-4 kağıdında resimli olarak çıkarılmış biyografik fişi göstermesi üzerine Uçar, emniyetteki bilgisayardan resimli bir bilginin girilemeyeceğini söyledi. Emniyette GBT kayıtlarının bulunduğunu belirten Uçar, ancak GBT kayıtlarında da resmin olmadığını ifade etti. Yapılanın kanun dışı olduğunu kaydeden Uçar, "Ne benim bulunduğum dönem ne önceki dönem ne de sonraki dönem bizim teşkilat etiği olarak böyle bir şey yapmamız mümkün değil. Ben böyle bir çalışmaya ihmal vermiyorum. 3 ay bir ilçede çalışan polisi herkes tanır. Böyle bir şeyi yapmaya gerek yok" diye konuştu.
Fişleme iddialarının en yoğun yapıldığı dönemde görevli bulunan Oktay Kaygusuz'a ise daha önce Komisyon'a açıklamada bulunan bilgisayar ve fişlemelerin yer aldığı harici diskin kendisi döneminde alındığına ilişkin bazı polislerin ifadeleri anımsatıldı. Kaygusuz, hard diskin festival ve gösterileri kaydetmek için polislerin kendi aralarında topladığı paraya alınmış olabileceğini söyledi. Bilgisayarın kendi zamanında alındığını doğrulayan Kaygusuz, "Pol.net'e bağlanacak bilgisayarımız yoktu. O nedenle alındı" dedi.
(EDA-CC-Y)

10.01.2013 16:44:30 TSI

Editör: Wan Haber