Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, Ticaret ve Sanayi Odaları seçimlerinin ertelenmesini değerlendirdi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TÜMSİAD Başkanı Mehmet Atmaca, 35 meslek gurubunun seçime 1 ay kalmadan neden 29'a indirildiğini anlayamadığını belirterek "Bu kimlere fayda sağlıyordu? Mevcut yönetim bu listelerin değiştirilmesine etki etimi? Değişikliklerden ne zaman haberdar oldular? Bazı guruplar 100 120 kişilikken neden bazı guruplar 700-800 kişilik oldu. Bu ne kadar adil ve ne kadar demokratik? 100 kişilik bir gurubu mecliste 2 temsilci temsil ederken 700 kişilik bir meslek gurubunu 3 kişi temsil edecek. Bu nasıl izah edilir? Adalet ve hakkaniyetle bağdaşmayan bu durumu ben bazı rakiplerin bir değirmene atılarak öğütülmesi amaçlandığını düşünüyorum" dedi.
Seçimlerin bu haliyle yapılamayacağını en baştan beri tahmin ettiklerini ifade eden Atmaca "Ancak takdir edersiniz ki bizim elimizde hiçbir şey yok. Nihai kararı verecek olan organ biz değiliz. Ancak süreç içinde yaşanan gelişmeler sanki bu seçimin yapılmamamsı için yapılan entrikalar gibi duruyor. Seçimlerin geciktirilmesi kime ne fayda sağlıyor diye düşünmemiz gerekir. Şimdi önümüzde başka bir sorun daha olacak. Pek çok yerde ticaret ve sanayi odaları meclis ve yönetimlerinde aşırı zıtlaşmalar oldu. Önümüzdeki 4 ay boyunca bu organlar memleket için nasıl fayda üretecek?" diye konuştu.
"Ticaret ve sanayi odalarının bulunduğu şehri iyi anlaması, insanını iyi tanıması ve kabiliyetlerini iyi bilmesi gerekir" diyen Atmaca, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Ben Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın Trabzon'u ve insanını iyi anlayabildiğine inanmıyorum. Bakın yıllardan beri Trabzon da konuşulan iki konu var. Birincisi turizm, ikincisi lojistik üs'tür. Ancak hiçbir zaman hafif sanayi konuşulmamıştır. Sürekli olarak Trabzon un bir sanayi şehri olamayacağı fikriyatı bizlere empoze edilmektedir. Kısır çekişmelerden içimizden çıkan değerleri göremez olduk. Bugün Trabzon'dan dünyaya açılan bizleri temsil eden markalarımız var. TİSAŞ, Hekimoğlu, Küçükaslanlar gibi kalitesini ispat etmiş bizler için gurur kaynağı olmuş ve neredeyse dünyanın her yerine ihracat yapan firmalarımız var. Bunlar bizim için büyük değer. Maalesef bu insanlara hak ettikleri değer de verilmiyor. Ben turizme karşı değilim. Ancak çok uzun vadeli bir proje ve küçük sanayinin gelişmesi turizme engel değil. Trabzon da Arsin OSB den sonra 2 ayrı yerde Organize sanayi bölgesi yapılmıştır. Biri Beşikdüzü'nde diğeri Akçaabat Şinik'te yapıldı. Merak ediyorum acaba bu kararlar alınmadan önce bu kararların altına imza atanlar hiç bu alanları görmeye gitti mi? bir üretim tesisi yapabilmek için tesis kadar hafriyat gerektiren arsalar var. Ayrıca ulaşımı hiç hesap edilmeden bu alanlar tahsis edilmiştir. Bununla beraber bu alanlar lojistik üs için düşünülen bölgelere çok uzak olması da bir olumsuzluk."
Her makamın geçici olduğunu vurgulayan Atmaca "Her makam unutulmamalıdır ki geçicidir. Bunu içimize sindiremediğimiz zaman amacımız hizmetten sapar ve koltuk sevdasına düşmüş oluruz. Bugün bunu görmek zor değil. Koltuk sevdası için yapılan entrikalar ülkemize zarar vermekte olduğunu hepimiz görüyoruz. Seçim tarihi ertelendi ancak hala daha seçime hangi listelerle girileceği belli değil. Listelerin yeniden mi düzenleneceği, düzenlenecekse nelerin kıstas alınacağı yoksa geçtiğimiz seçimdeki 35'li meslek gurubu üzerinden mi seçime gidileceği ivedilikle ilan edilmesi gerekir. Listelerin en yakın zamanda ilan edilmesi demokrasi açısından çok önemli. Aksi taktirde bu yapılan haksızlıklardan farklı bir durum karşımıza çıkmayacaktır. Yapılan her çalışmamızı Trabzon'u düşünerek yapmalıyız, kendimizi değil" şeklinde konuştu.
(BK-ÖS-Y)

01.02.2013 09:13:27 TSI

Editör: Wan Haber