Van’da dün yapılan İran İhracat Zirvesi ve Fuarına katılmak üzere yaklaşık olarak 200 iş adamı ile kentte bulunan TÜMSİAD heyeti, bugün Van Ticaret ve Sanayi Odasını (TSO) ziyaret etti. Van’a gelmekten ve Vanlıların misafirperverliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yaşar Doğan, “Yurt dışına ve Türkiye’deki illere gidip görmek gerekiyor. Biz bu gezilerimizi başlattığımız zaman 81 ildeki başkanlarımız ile birçok organizasyon yaptık. Bu bağlamda biz buradaki bu organizasyon için epeyce dertlendik. Burada bölgenin terör belasından, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi, buradaki esnafın morale ihtiyacı vardı. Bunu yaparak programımızı elimize aldık. 15 Temmuz’da yaşanan gelişmeleri yurt dışında anlatma ve bu yapıyı herkese göstermek için çalışmalarımız var. Yurt dışında da derdimizi anlatmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“İşadamları huzur ve güven ortamı istiyor”

Yatırımcıların bölge ile alakalı çekingelerinin de olduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
“Van’ın ciddi anlamda güzel bir enerjisi var. Burada bir de çok güzel bir misafirperverlik var. Bizim burada iş yapmaya ve neler yapabiliriz diyerek buraya yatırım yapmak adına bir fitili ateşlememiz gerekiyor. Terör olaylarının olduğu Doğu ve Güneydoğu’dan yatırımcı ürküyor. Çünkü iş adamları huzur ortamı ve güven istiyor. Bunun tahsis edilmesi gerekiyor. Hükümetimiz bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor. Van son olarak yaşanan deprem ve son dönemlerde yaşanan birkaç terör olayının dışında çokta korkulacak bir durumda değil. İnşallah bu algıda kırılacaktır.”

Van Denizi ile alakalı 20 milyonluk yatırım çalışması

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı paketle birlikte Van’a yeni bir katma değer katılacağını da sözlerine ekleyen Doğan, “Bizim de Van Deniziyle alakalı ulaşım konusunda bir projemiz var. Her ne kadar Vanlıların haberi olmasa da bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda imzaları attık. 20 milyonluk bir yatırım çalışması var. Bu konuda bir anlaşma imzaladık. Üretimini Van’da yapacağımız projemizi Van Denizinde yapmayı planlıyoruz. Yeni bir teknolojinin burada üretilmesini ve kullanılmasını istiyoruz. Turizm alanındaki gelişmeleri de bu şekilde takip ediyorduk” ifadelerini kullandı.

Dışarıda yatırımı bulunan çok sayıda Vanlı iş adamı olduğunu savunan Doğan, ilk olarak bunları buraya gelmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet ise, dün yapılan fuar ve zirveyi değerlendirerek, “Dün katılımlarınız ile fuarımızın açılışını yaptık, bugün ise ülkemizin ve ilimizin genel durumunu değerlendirmek ve yatırım olanaklarımız ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Ülkemiz, zor bir dönemden geçmektedir. Bu zorluğu atlatmanın yegâne yolu bir arada olmaktan geçer. Bizde bugün Türkiye’nin dört bir yanından gelerek bu birlikteliğin en güzel örneğini oluşturmuş bulunmaktayız” diye konuştu.

Bölge ile alakalı katılımcılara bilgi veren Başkan Takva, ‘Yatırım ve Kalkınma’ hamlesinin bölge açısından umut verici olduğunu ifade etti. Takva, “Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın 23 ili kapsayan ekonomi ve yatırım paketinde Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlatmaları tarafımızdan umut verici bir gelişme olarak görülmektedir. Bir takım eksikliklerine rağmen açıklanan paketteki 23 il arasında Van’ın da olması, kentimizin ekonomik ve sosyal olarak gelişiminin hızlı ve güvenli bir şekilde sağlanacağını işaret etmektedir. Bu çerçevede siz değerli başkanımıza ve iş adamlarımıza, bölgemize yatırım yapılması konusunda çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Doğu ve Güneydoğu geliştikçe ülkemiz gelişecek”

Açıklanan ekonomik paketlerin başarıya ulaşmasının ancak somut adımların atılması ile mümkün olacağını aktaran Takva, “Aksi halde kâğıt üzerinden öteye gidememektedir. Şu anda bu salonda sizlerin öncülüğünde 200’e yakın iş adamımız bulunmaktadır. Buradan Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir adım atabiliriz. Sizler 200 iş adamı, 100’er kişilik ortaklıkla Van’da iki fabrika açarsanız, biz kesinlikle olmayacağına inanıyoruz. Ama olur da her şey ters giderse tüm riskiniz her biriniz için yüzde birdir. Bizce bu riski almaya değer. Gelin bu adımı bizler için atın. Şunu biliyoruz ki Doğu ve Güneydoğu geliştikçe ülkemiz gelişecek” diye konuştu.

Toplantı, Van TSO Başkanı Necdet Takva'nın yaptığı sunum ve TÜMSİAD Genel Başkanına verilen plaketle sona erdi.  İHA

Editör: Wan Haber