Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, geçen yılın son çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1 arttı


Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplamsanayi ciro endeksi, geçen yılın son çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1 arttı. Söz konusu dönemde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,7 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,2 artış gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ise geçen yılın 4. çeyreğinde, 2013'ün aynı çeyreğine göre yüzde 6,9 artış gösterdi. Aynı dönemde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,7 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,3 artış kaydetti.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi ciro endeksi de 2014'te, bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 12,8 arttı. 2014 yıllık ortalamasında, önceki yılın ortalamasına göre madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 4,8, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 13,1 artış gözlendi.

Aralık ayı          

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, geçen yılın aralık ayında, bir önceki aya göre yüzde 2,7 arttı. Söz konusu dönemde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,9 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 3 artış yaşandı.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi de aralıkta, 2013'ün aynı ayına göre yüzde 7,6 yükseldi. Aynı dönemde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,6 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8 artış kaydetti.

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı aralık ayında, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 7,1 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, geçen yılın aralık ayında, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 42,1 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 24,1 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 9,9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti. Aynı dönemde, en yüksek düşüş ise yüzde 15 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü. Bu düşüşü yüzde 8,5 ile diğer imalatlar ve yüzde 7,1 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması izledi.

Editör: Wan Haber