Yılda 2 kez kan bağışında bulunan TÜİK Manisa Bölge Müdürlüğü personeli, bir kez daha Manisa Kızılay Kan Merkezi'ne kan bağışında bulundu.
Bölge Müdürlüğü olarak en son 28 Haziran 2012 tarihinde 25 personelin kan bağışında bulunduğunu ifade eden TÜİK Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, "Bölge Müdürlüğü olarak yılda en az iki kez düzenli olarak kan bağışında bulunuyoruz. Sağlıklı bir kişi yılda üç kez kan bağışı yapabilir. Kamu Kurum ve Kuruluşları; yaptıkları çalışmaların yanında sosyal sorumluluk çerçevesinde de hareket etmeliler. Bu kapsamda Kızılay'ın yaptığı bu yüce göreve az da olsa katkı sağlamaktan dolayı kendimizi mutlu hissediyoruz" dedi.
Kan bağışının hem toplumsal, hem kişisel açıdan çok önemli olduğunu dikkat çeken Akyol, şöyle devam etti: "Eğer kan verir isek vücut yeni kan üretir ve bu vücut için yararlıdır. Toplumsal açıdan da bu tür etkinlikler toplumda kaynaşma ve dayanışmayı artırır. Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkilediğini biliyoruz. Kan Acil değil Sürekli bir ihtiyaçtır. Kan yapılamayan tek ilaçtır tek kaynağı da insandır. Bir gün herkes kan ve ürünlerine gereksinim duyabilir onun içinde vatandaş olarak sağlıklı günlerimizde kan bağışında bulunarak geleceğe yatırım yapmalıyız. Kur'an-ı Kerim 'Bir insanı öldürmek, bütün insanları öldürmek anlamına geldiği gibi; bir insanın hayatını kurtarmak da bütün insanların hayatını kurtarmak gibidir' diyor. Bu kapsamda bizlerde en azında bir insanın hayatını kurtarmak istiyoruz. Bunun için mümkün oldukça düzenli olarak kan bağışında bulunuyoruz."
Manisa Kızılay Kan Merkezi Dr. Levent Mercan, önceki yıllarda Türkiye'nin kan ihtiyacının 1 milyon 800 bin civarında olduğu şimdi ise 2 milyon 200 bin ünite çıktığını belirterek, 2012 yılında 1 milyon 700 bin ünite kan toplandığının, 400-500 bin civarında bir açığın bulunduğunu söyledi. Kızılay'ın 2005'ten itibaren yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin hemen hemen bütün kan ihtiyacını karşıladığını dile getiren Dr. Levent Mercan, "Kızılay, kan bağışı konusunda eğitime çok önem veriyor. Lise son örencilerde kan bağışının öneminin artması için eğitimler düzenleniyor" diye konuştu.
Kızılay için düzenli ve gönüllü kan bağışının önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Levent Mercan, "Bir anda 3 bin kişinin kan vermesi önemli değil, o kişilerin düzenli ve devamlı kan vermesi önemlidir. Alınan her kan test ediliyor. Kan bağışı gönüllü bir iştir. Vatandaşların doğru beyan vermesi bizler için önemlidir. Kişilerin yanlış beyan vermeleri zor durumda bırakabilir. Onun için vatandaşın hem kendisi hem de Kızılay için doğru beyan vermesi çok önemlidir" dedi.
(YB-ERG-Y

31.01.2013 16:41:25 TSI

Editör: Wan Haber