TÜİK Başkanı Birol Aydemir, Hanehalkı İşgücü İstatistikleri'nin eş zamanlı olarak paylaşılmadığını belirterek, bunu ihlal ettiklerini ve bu yüzden SMS uygulamasının şu an için durdurulduğunu bildirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, TÜİK'te düzenlenen toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aydemir, yaptığı konuşmada, Hanehalkı İşgücü İstatistikleri'nin SMS abonelerine erken duyurulmasına ilişkin, "Şirket, bir arayüz yazmış o gün 09.24'te SMS için bir sayfalık bilgiyi giriyor. Bir sayfalık cümleyi girdiğinde 09.25'te yayınlanıyor. Arayüzde haber bültenlerinin yayınlanma saati var, hepsi 10.00, fakat işgücünde 10.00 yazacağına 00.00 yazılmış. Arayüzdeki yazılımda saat 10.00 değilde, 00.00 yazılınca yüklenen andan itibaren SMS gitmeye başlamış" dedi. Bu noktada iki hatalının olduğunu söyleyen Aydemir, birinci hatalının şirket, ikinci hatalının ise TÜİK olduğunu belirtti. Verilerin eş zamanlı olarak paylaşılmadığını anlatan Aydemir, bunu ihlal ettiklerini ve bu yüzden SMS uygulamasının şu an için durdurulduğunu ifade etti.
Aydemir, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Fransa'nın verilerin erken yayımlanma durumunun tekrarlanmayacağını garanti edemediğini söylediniz. Böyle bir şeyi siz de garanti edemiyoruz mu, diyorsunuz" sorusuna, Aydemir, "Fransa aslında samimi davrandı. Biz böyle bir şey söylemiyoruz. Yaptığımız hatalardan ders alıp bütün süreçleri gözden geçiriyoruz ve gerekli düzeltmeleri yapıyoruz. Bu ileride hiç hata yapmayacağınız anlamına gelmez. Bundan sonra böyle bir şey olmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" cevabını verdi.
Bir soru üzerine, Aydemir, "2023'e kadar il bazında, 2075'e kadar Türkiye bazında verileri hazırlıyoruz. Nüfus artışı, sadece doğurganlıkla bağlantılı değil, göçebeliğe, ölüme ve diğer göstergelere bağlı. 2075 nüfusü budur, diye bir şey beklemeyin. En fazla beklenen doğurganlıktır" dedi.

TÜFE SEPETİNDEKİ EN AĞIRLIKLI İLK 20 MADDE
TÜFE sepetindeki en ağırlıklı ilk 20 madde şöyle belirtildi: "Kira, taze sebzeler, ekmek, elektrik, otomobil, belediye suyu, benzin, cep telefonu görüşme ücreti, et, taze meyveler, tüp, dolmuş ücreti, LPG, sigaralar, doğalgaz, kömür, mazot, beyaz peynir, lokanta hizmetleri, deterjanlar."
TÜFE sepetindeki en az ağırlıklı 20 madde ise şöyle bildirildi: "Telefon kart ücreti, PTT koli gönderme ücreti, müzik CD'si, köprü geçiş ücreti, şans oyunu (on numara), pamuk, otoban geçiş ücreti, dikiş ipliği, ayakkabı tamiri, DVD oynatıcısı, yazıcı, bebek çorabı, pirinç unu, mektup gönderme ücreti, tiyatro, viski, ilkyardım aletleri, elektrikli küçük el süpürgesi, kakaolu içecekler, haftasonu yurtiçi turlar."

2011 NÜFUS VE KONUT ARAŞTIRMASI
Türkiye'deki hane sayısı 19 milyon 481 bin 678 olurken, ortalama hanehalkı büyüklüğü ise 3,8 oldu. Hanehalklarının yüzde 23,1'i 6 ve daha üzeri kata sahip binalarda ikamet ediyor. Hanehalklarının yüzde 21,8'i 10 ve daha az yaştaki binalardaki konutlarda yaşıyor. Hanehalklarının yüzde 67,3'ü kendi konutunda oturuyor. Konutun içinde borulu su sistemi olan hanehalklarının oranı ise yüzde 97,4 oldu. Oda başına düşen kişi sayısı 1,1. Oturduğu konutta soba (doğalgaz sobası dahil) ile ısınan hanehalklarının oranı yüzde 57,1 oldu. Nüfusun yüzde 3'ü bir yıl önce ikamet ettiği ilden farklı bir ile göç etmiş durumda. En az bir fonksiyonda zorluk yaşandığını beyan eden kişi sayısı 4 milyon 882 bin 841 olarak belirtildi.
İşsizlik oranının en yüksek olduğu il yüzde 15,3 ile Şırnak, istihdam oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 58,2 ile Ardahan oldu.
(EY-YHY-Y)

31.01.2013 15:53:48 TSI

Editör: Wan Haber