Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Başkanı Birol Aydemir, kurum olarak veri almakta sorun yaşadıklarını ifade ederek, "Adeta bilgi alalım diye cebelleşiyoruz" dedi.
TUİK Başkanı Birol Aydemir, "Turizm İstatistiklerinde Güncelleme" konusunda düzenlediği basın toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Sağlıklı veri alamamaktan yakınan Aydemir, "Biz veri alamıyoruz. Biz şirketlere iki, üç defa gidiyoruz bunun için. Maliye Bakanlığı ile Sosyal Hizmetler Kurumu bize veri paylaşmakta o kadar cimriler ki, bizimle gerekli verileri paylaşsalar gitmemize gerek yok. bile. Biz istatistik kurumu olarak onlarla bilgi paylaşamayız ama onlar paylaşabilirler. Maliye, 'vergi mahremiyetine giriyor', Sosyal Hizmetler de 'kişi mahremiyetine giriyor' diyor, veri vermede bizimle çok işbirliği yapmıyor cebelleşiyoruz bilgi alalım diye" dedi.
İşsizlik rakamlarına da değinen Aydemir, İş-Kur'daki resmi kayıtlı işsizlerin sayısının, istatistik kurumlarının hesapladıklarından daha yüksek olduğunu vurguladı.
Kurum olarak kendilerini çok iyi ifade edemediklerini kaydeden Aydemir, Türkiye nüfusu ile ilgili bir soru üzerine ise, "Türkiye'nin nüfusu bu şekilde giderse yaşlanacak. Avrupa ülkelerinin karşılaştığı bu sorunlarla yüzleşip gerekli tedbirleri alalım mı almayalım mıBunun tartışılmasına zemin oluşturuyoruz. Sadece resmi ortaya koyuyoruz" diye yanıt verdi.
(ÖFA-Y)

14.02.2013 16:36:13 TSI

Editör: Wan Haber