Mardin'in Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili, dönemin Derik Jandarma Komutanı Musa Çitil hakkında açılan dava Mardin'den Çorum'a alındı.
Mardin'in Derik ilçesinde faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili, yüzbaşı rütbesiyle dönemin Derik İlçe Jandarma Komutanı olan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezasıyla yargılandığı davanın, Adalet Bakanlığı tarafından Mardin'den Çorum'a alınmasına müşteki avukatlar tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan müşteki avukatlarından İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, mahkemeden görevsizlik talepsizlik kararını Diyarbakır'a göndermesini beklerken, Adalet Bakanlığı'nın yargıya müdahale ederek, sanığı koruma altına aldığını belirtti. Mardin'de hiçbir güvenlik problemi yokken ve bu yönde sanık veya sanık avukatı tarafından talebi olmaksızın Adalet Bakanlığı'nın bu yola başvurması çok açık olarak gerçeklerin ortaya çıkmasını engellemeye yönelik bir girişim olduğunu savunan Kuzu, "Mahkeme asıl yerinden alınarak, Çorum'a verilmesi ile hem mağdur ailelerin hem de bizlerin davayı takip etme ve davaya müdahil olma hakkımızın elimizden alınması da gasptır" dedi.
Mardin'deki yargıç kimliğine müdahalede bulunulduğunu öne süren Kuzu, bu durumun Mardin'in Türkiye Cumhuriyeti devletinden saymamak olduğunu kaydetti. Kuzu, "Şu anlaşılıyor ki bölgede Kürtlere karşı işlenen cinayetleri bu hükümet soruşturmak istemiyor. Bu siyasi iktidar, bölgede Kürtlerin bulunduğu derin yapının cinayetleri açığa çıkmasını engellemektir. Bu tutum da onu gösteriyor. Ailelerle beraber bu olayda nasıl bir tutum izleyeceğimize önümüzdeki günlerde karar vereceğiz. Aynı zamanda salı günü de Mardin'deki ağır ceza mahkemesinde ailelerle beraber bir açıklama yapacağız" şeklinde konuştu.
Mardin'in Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili dönemin yüzbaşı rütbesiyle Derik İlçe Jandarma Komutanı olan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezası istemiyle hakkında Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Davanın ilk duruşması 11 Ekim 2012 günü Mardin'de görülürken, Tuğgeneral Çitil'in katılmadığı duruşma 25 Aralık 2012 tarihine ertelenmişti.
(MA-AKK-AŞ-Y)

21.12.2012 16:16:05 TSI

Editör: Wan Haber